Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Život Srijemske Mitrovice prikazan slamom i skulpturama

28.06.2011. 22:00
Život Srijemske Mitrovice  prikazan slamom i skulpturama


Ovdje nam se uglavnom predstavljaju gospođe koje rade u likovnom ateljeu sa slamom i gospođa Milena sa skulpturama u vitrini. U radu se uglavnom koristi ječmena slama jer je mekša i lako se prerađuje, ali s kakvom pažnjom, s koliko strpljenja, s koliko razmišljanja one odabiru tu slamu pa ju obrađuju možete vidjeti i sami. Postoji li u svijetu takva umjetnost, koliko ja znam nema je, to je jedinstveni slučaj – Zvonimir Maštrović


Gdje prestaje hobi, a  počinje umjetnost? Pitanje je to na  koje je često teško dati odgovor, ali u  slučaju izložbe Ateljea “Sveta Anasatzija” postavljene u predvorju  Gradske knjižnice Zadar odgovor je  siguran – radi se o umjetnosti, i to  sasvim posebnoj umjetnosti.
Atelje “Sveta Anastazija” otvoren  je 2003. godine unutar Hrvatskog  kulturnog centra “Srijem – Hrvatski  dom”, a ime je dobio po srijemskomitrovačkoj mučenici svetoj  Anastaziji.
Izložbu u Gradskoj knjižnici otvorio je likovni pedagog Zvonimir  Maštrović. Kako je istaknuo u vezu s  radom žena iz Atelja došao je igrom  slučaja gledajući izložbe s Milenom  Đurasović koja se iz Srijemske Mitrovice doselila u Zadar, a također je  jedna od sudionica izložbe. Preko  nje upoznao se i s radom Hrvatskog  kulturnog centra “Srijem – Hrvatski  dom” koji ima nekoliko sekcija, a  među ostalima i likovnu.
– Ovdje nam se uglavnom predstavljaju gospođe koje rade u likovnom ateljeu sa slamom i gospođa  Milena sa skulpturama u vitrini. U  radu se uglavnom koristi ječmena  slama jer je mekša i lako se prerađuje, ali s kakvom pažnjom, s  koliko strpljenja, s koliko razmišljanja one odabiru tu slamu pa ju  obrađuju možete vidjeti i sami. Postoji li u svijetu takva umjetnost,  koliko ja znam nema je, to je  jedinstveni slučaj. Rasprave o tome  je li to umjetnost ili nije mogu se  voditi, neki kažu jest, ali naivna  umjetnost. Pa na kraju s naivnom  umjetnosti smo i počeli, još pećinski  čovjek slikao je po zidovima, pitanje  je i koje su akademije završili da  Vinci ili Michelangelo, a njihova  djela smatramo vrhunskom umjetnošću, rekao je u predstavljanju  Maštrović.
A sa svojom umjetnošću članice  Ateljea “Sveta Anastazija” plijene  pažnju gdje god dođu. Izložbe su već  imali na mnogo mjesta pa tako i u  Zadru. Milena Đurasović koja je na  izložbi zastupljena figuricama ljudi  iz Srijemske Mitrovice izradila je i  kip svete Anasatzije koji je bio  izložen u crkvi Sv. Donata, a sada se  nalazi u Rimu.
Otvorenje izložbe nastupom su  uveličali i glazbenici Stjepana Lukašević i i Goran Kovačević. Izložba  je otvorena do 9. srpnja u predvorju  Gradske knjižnice Zadar.