Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska Crkva dobila četvoricu novih svećenika

28.06.2012. 22:00
Zadarska Crkva dobila četvoricu novih svećenika


Mons. Želimir Puljić je zaredio Šimu Žilića, Ivana Perkovića, fra Nikicu Devčića i fra Gabrijela Škibolu
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić sinoć je u katedrali Sv. Stošije u Zadru tijekom koncelebriranog misnog slavlja za svećenike zaredio četvoricu đakona Zadarske nadbiskupije i Franjevačke provincije sv. Jeronima. Za svećenike su zaređeni Šime Žilić iz župe Gospe od Ružarija u Briševu, Ivan Perković iz župe Materinstva BDM u Splitu (Brda), fra Nikica Devčić iz župe Uznesenja BDM u Zadru (Belafuža) i fra Gabrijel Škibola iz župe Sv. Anselma, biskupa (Grbe, Nin).
– Riječi potiču, ali primjeri privlače. To nas potiče da budemo zahvalni za neprocjenjivi dar kojega svećenici predstavljaju za Crkvu i čovječanstvo. Njihov apostolski rad i samozatajno služenje te njihova vjernost Kristu koji ih je po imenu pozvao, odabrao i poslao zaslužuju našu pozornost i zahvalu. Papa nam je u Svećeničkoj godini ponudio lik velikodušnog pastira koji je izgarao od ljubavi prema Bogu i dušama, svetog Ivana Mariju Vianneyja. Uz osobiti dar poniznosti, on nije nalazio riječi kojima može opisati veličinu svećaništva, pa je govorio: “Kad bi svećenik shvatio koliko je velik, piše on, umro bi; ne od straha, nego od ljubavi. Jer, svećeništvo je ljubav Isusova srca. Ova Ivanova rečenica ušla je u Katekizam Katoličke crkve kako bi se potkrijepila veličina svetog reda, rekao je mons. Puljić. Istaknuo je da su svećenici pozvani na poslušnost, veliku ljubav prema dušama te na odanost i služenje Bogu.
Zadarski nadbiskup poručio je kako svećenički identitet određuju tri službe: prosvetiteljska, učiteljska i pastirska.
Na misnom slavlju slavlju sudjelovalo je preko osamdeset svećenika, redovnici, redovnice, roditelji, prijatelji i rodbina ređenika te brojni vjernici koji su s radošću i molitvom pratili ovaj veliki događaj.