Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvorenje Ljeta zatvorila kiša

Autor: Valentina Mlađen

28.06.2013. 22:00
Otvorenje Ljeta zatvorila kiša

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Zadar Renato Švorinić rekao je kako će svim posjetiteljima koji su kupili ulaznicu po cijeni od 70 kuna biti ponuđena nekakva kompenzacija s nekim od drugih programa unutar Ljeta


Ni sat vremena od otvorenja 19. Zadarskog kazališnog ljeta velikim koncertom Salsa Filarmonica, dirigent Zagrebačke filharmonije Alan Bjelinski najavio je desetominutnu stanku zbog kiše koja je sve upornije padala. Dok je dio publike odmah i sam pobjegao pred kišnim kapima, oni uporniji otišli su nakon što su radnici počeli sakupljati sjedalice i razglas, no negodujući jer organizatori nisu izišli na pozornicu i barem najavili kraj koncerta ili uputili ispriku.
Najskuplja stavka ovogodišnjeg 19. Zadarskog kazališnog ljeta, financirana dijelom uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra, Salsa filarmonica – jedinstveni projekt Ricarda Luquea koji je spojio klasiku filharmonije s vrućim ritmovima salse, nije tako uspjela zagrijati i rasplesati Zadrane kako je planirano.
Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Zadar Renato Švorinić kaže kako će, iako se po svjetskim standardima 20 minuta održanog programa računa kao da je koncert održan, svim posjetiteljima koji su kupili ulaznicu po cijeni od 70 kuna biti ponuđena nekakva kompenzacija s nekim od drugih programa unutar Ljeta, a javnost će o tome detaljnije izvijestiti u ponedjeljak.
Koncert su otvorili vrući i dobro poznati ritmovi salse te su se pod nadgledavanjem Bjelinskog pomalo uključivali i klasični elementi najavljujući nešto novo, snažno i dobro. Na pozornicu se prvi popeo Ricardo Luque, otac ovog hrvatskog projekta koji u svijetu nije velika novost, te je zapjevaši kubanske, portorikanske, španjolske i druge hitove zagrijao publiku za izlazak lijepe kubanske pjevačice prekrasnog i snažnog glasa Olvido Ruiz Castellanos, koja je zagrijala atmosferu izvedbom pjesme Killing me softly. U pojednim trenucima, oni koji su se u publici doista prepustili samo glazbi zaista su mogli osjetiti ježurke po tijelu koje nisu izazivali naleti vjetra već upravo glazba.
Za vrijeme zajedničke izvedbe Ricarda i Olvido ispred pozornice je zaplesao mladi, višestruko nagrađivani plesni par latino plesova iz zadarskog Plesnog kluba Zara, Antonio Kukuljica i Zara Miočić. Taman kad se publika dovoljno zagrijala te su se neki počeli njihati u ritmu glazbe na svojim sjedalicama i pjevušiti poznate stihove, nakon Luqueove izvedbe La bella Maria koncert je prekinut zbog kiše, s koje su morali biti sklonjeni osjetljivi instrumenti.