Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Platno na Gradskoj straži zadarski doprinos ulasku u EU

Autor: Valentina Mlađen

28.06.2013. 22:00
Platno na Gradskoj straži zadarski doprinos ulasku u EU


Europsku uniju, odnosno hrvatski ulazak u europsku obitelj, kako se to voli reći, pozdravlja od petka i veliko umjetničko platno koje se prostire s Gradske straže na Narodnom trgu. Platno je rezultat već tradicionalnih međunarodnih umjetničkih kolonija u organizaciji likovne udruge Jadertina u Zadarskoj županiji, a radile su ga tri grupe umjetnika na tri različite lokacije.
– Bitno je istaknuti da su platno izrađivali umjetnici iz europskih zemalja, a i šire. Imali smo umjetnike iz Austrije, Češke, Bugarske, Ukrajine, Rusije… Uspjeli smo povezati i zemlje Europske unije, ali i one koje to nisu, kaže Konstantin Kostov predsjednik Jadertine.
Ovo nije prvo platno koje je u dogovoru s gradskim vlastima kao umjetnički doprinos postavljeno na Stražu prigodom obilježavanja različitih događanja. Tako je Gradsku stražu do sad ukrašavalo platno oslikano glagoljicom koje je kasnije poklonjeno UNESCO-u, a umjetnici iz nekoliko zemalja oslikavali su i platno s likom generala Ante Gotovine i motivima hrvatske šahovnice te križevima u povodu obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja.