Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za kvalitetniji proizvod – ista cijena?

Autor: Ante Vidović

28.06.2013. 22:00
Za kvalitetniji proizvod – ista cijena?


Nakon zadarske Maraske i Dona iz Donje Stubice objavila je otkupne cijene višnje maraške za Zadarsku županiju. Dona će marašku otkupljivati po cijeni od 4,10 kuna za kilogram, isto kao i Maraska. Lani je maraška dosezala otkupnu cijenu od 4,50 kuna.
– Isplata će se obavljati u dvije rate, od čega će prva biti isplaćena do 15. kolovoza, a druga do 15. studenoga. Mi smo spremni otkupiti svu višnju marašku iz Ravnih kotara. Lani smo otkupili 350 tona i ove godine očekujemo veću količinu, kaže Nina Apfentaler, voditeljica otkupa u Doni.
U Doni, kao i u Maraski, pravdaju pad ovogodišnjih otkupnih cijena za gotovo 10% u odnosu na lani zbog velikog uroda višnje na kontinentalnim tržištima. Uz to naglašavaju kako je otkupna cijena na tim tržištima manja od njihove. Komentiraju kako su svjesni da je višnja maraška kvalitetnija od obične višnje, ali jednostavno je povećanje ponude uzrokovalo opći pad cijena. Najčešće se spominje otkupna cijena od 3 do 3,50 kune za kilogram višnje na drugim tržištima. U medijima su, međutim, izašle druge informacije. Tako se primjerice u Srbiji spominje otkupna cijena od 60 dinara, što je jednako otkupnoj cijeni ravnokotarske višnje maraške. Seljaci u Srbiji nezadovoljni su ponuđenim te najavljuju prosvjede zbog toga i sastanak s ministrom poljoprivrede.
Činjenica jest da se radi o dvama proizvodima različite kvalitete. Struka često ističe veći udio suhe tvari u višnji maraski negoli u običnoj višnji što je posebno interesantno za industriju. Naime, za proizvodnju kilograma koncentrata od maraške potrebno je 4,5 kilograma ravnokotarske višnje maraške, a za kilogram koncentrata od višnje od 5,5 do 7 kg ploda. Višnja maraška spada u kategoriju supervoća, pa se koncentrat dobiven od nje često koristi za popravljanje svojstava koncentrata dobivenih od višnje. Zbog svega toga ostaje gorak okus da ovdašnji poljoprivrednici za vrhunski proizvod dobivaju istu cijenu kao drugi za manje kvalitetan.