Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kompas ima dozvolu konzervatora

28.06.2016. 22:00
Kompas ima  dozvolu  konzervatora


– Zahtjev smo dobili od tvrtke Kompas d.o.o. za zamjenu tende sa strane Jadrine ulice, a prema zakonima i propisima zaštićena je kulturna cjelina u B zoni zaštite. Zatražili smo da se napravi projekt, idejna skica i to je izvela tvrtka AB Forum, kazao je Igor Miletić
Jedna tenda na štekatu tvrtke Kompas d.o.o., koja se proteže  okomito od adrese u Širokoj ulici broj 9 na noge je digla anonimne  građane Zadra nezadovoljne činjenicom što je vlasnik ovog ugostiteljskog objekta zamijenio nekadašnju metalnu konstrukciju novom. U ovoj  priči najprije su se našli konzervatori, ali i gradski komunalni redari, te  smo tragom toga odgovore na pitanja potražili kod mjerodavnih.
– Zahtjev smo dobili od tvrtke Kompas d.o.o. za zamjenu tende sa strane Jadrine ulice, a prema zakonima i propisima zaštićena je kulturna cjelina u B zoni zaštite. Zatražili smo da se napravi projekt, idejna skica i to  je izvela tvrtka AB Forum arhitekta Igora Pedišića, kazao je Igor Miletić,  pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zadru. Poluotok koji je najzaštićeniji dio grada i kao cjelina i pojedinačno u svakom  svom i najmanjem dijelu podliježe posebnim pravilima i zaštiti.
– Kada se gleda neki prostor, na ulicu ne može doći ništa osim suncobrana, dok se na trgovima mogu nalaziti i tende. Na ovim lokacijama se  može nalaziti samo nešto što je pomično. Što se tiče ovog konkretnog  slučaja kao i svakog drugog, gradske službe koje daju u zakup javne površine moraju voditi računa o tome je li stanje izvedeno u skladu s dozvolom, naglašava Miletić. Zanimljivo je kako se od kraja prošle godine i  za najmanje zahvate u prostoru trebaju tražiti dozvole mjerodavnog  konzervatorskog odjela i to prema donesenom pravilniku. Tako za izmjenu tendi i slične korekcije u prostoru investitor mora imati idejni  projekt koji rade ovlašteni arhitekti, a on mora biti potvrđen od konzervatora.