Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Koncert Matije Dedića na terasi MAS-a

28.06.2016. 22:00
Koncert Matije  Dedića na terasi  MAS-a


– Nešto potpuno novo mi se otvorilo s novim albumom, počele su se događati čarobne stvari. Feedback tih koncerata je daleko veći od svih prije, po prvi put su zadovoljni i struka i publika i ulica, kaže Matija Dedić
Zahvalio bih Renatu Švoriniću na ukazanom povjerenju da  svoj koncert održim  na prekrasnom mjestu na terasi Muzeja antičkog  stakla. Jako sam sretan i vjerujem u odličan koncert. Pjesme su pretežno s novog albuma ‘Matija svira Arsena’. Tko ne zna album neka  dođe  poslušati, kazao nam je na samom početku razgovora Matija Dedić, koji će večeras svojim koncertom otvoriti 22. Zadarsko kazališno  ljeto.
Dedić će  predstaviti taj svoj Porinom nagrađen album. Riječ je o vrhunskoj interpretaciji legendarnih pjesama njegova oca, najistaknutijeg  hrvatskog skladatelja, kantautora, dirigenta, prevoditelja, književnika i  slikara Arsena Dedića, kojem Matija ujedno i posvećuje ovaj album.
– Nešto potpuno novo mi se otvorilo, počele su se događati čarobne  stvari. Feedback tih koncerata je daleko veći od svih prije, po prvi put  su zadovoljni i struka i publika i ulica. Naposljetku, nakon svih dosadašnjih Porina, za ‘Matija svira Arsena’ sam prošle godine dobio Porin  za najbolji album 2015. Dakle, sve se dogodilo na čudesan način, kao  što je rekao moj prijatelj Miro Vidović, “vidjet ćeš što će se sve dogoditi  s tim materijalom”. A sve sam radio bez ikakvih planova, izgleda da mi  je to leglo. Uspio sam  u 43. godini ostvariti recentno izdanje, koje je odjeknulo puno dalje od granica bivše države. Njegovim stihovima sam  uspio predstaviti glazbu svog oca, tako da sam ogolio glazbu, rekao je  taj glazbenik.
Na albumu se, inače, nalaze i pjesme više kolega koje je  ugostio Matija Dedić, a i na nekim većim koncertima, ako to organizator zahtjeva,  sudjeluju neki od tih gostiju, pa su tako s njim nastupali Zoran Predin,  Tedi Spalato, … U Zadru ćemo imati priliku slušati samo Matiju, dakle  čut će se samo glazba, dok pjevanja neće biti. Koliko god bi ovom gradu trebala biti čast čuti uživo ovaj neponovljivi album, tako i sam Dedić  naglašava što njemu predstavlja ovaj koncert.
– Čast je i meni i sretan sam zbog ovog koncerta. Mogu poručiti ljudima koji misle da me znaju, kako će čuti nešto novo. Volio bih da ljudi  u Zadru to čuju, ovo nije samo poziv na koncert, već uistinu vjerujem  kako je riječ o nečem neponovljivom.
Kakva iskustva imate sa zadarskom publikom?
– Najbolja, nosim najbolje iskustvo. Svašta se tu događalo, Ćićo, Renato, Black Coffee, ta spona mene i svega što se počelo događati još  prije 15 godina, rezultirala je vezom mene i zadarske publike. Tu su bile  i klasične korpodukcije s Dinom Bušić, istaknuo je Dedić, dodajući kako se uz Zagreb,  Zadar nalazi među gradovima u kojima ostvaruje najbolji glazbeni doživljaj.