Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zagrebačka filharmonija predstavlja se Chaplinovim The Kidom, Mališanom

28.06.2016. 22:00
Zagrebačka  filharmonija  predstavlja se  Chaplinovim The  Kidom,  Mališanom


– Po uzoru na praksu u zapadnim zemljama, posjetiteljima smo dali mogućnost da za koncerte u katedrali dadu donacije, a kao preporuku smo stavili 40 kuna, kazala je Dina Bušić
Na skorašnjim Glazbenim večerima u Sv. Donatu, 56. po  redu, očekuje nas dvanaest koncerata. Tradicionalno, manifestacija će  se otvoriti koncertom na drevnom Forumu, na kojem će nastupiti Zagrebačka filharmonija.
U večeri pod nazivom “Fil(m)harmonija” radi se o spoju glazbe i filma, dviju neraskidivo povezanih umjetnosti. Naime, prije četiri godine  kreativni tim Zagrebačke filharmonije priredio je projekciju kultnog filma Charlieja Chaplina “The Kid” ili na hrvatski “Mališan”, uz izvođenje  njegove originalne glazbe. Zadarska publika imat će tako priliku uživati  u vrhunskoj izvedbi te filharmonije, kojom će ravnati uspješni hrvatski  dirigent mlađe generacije Krešimir Batinić.
Zagrebački ansambl flauta nastupit će 13. srpnja u crkvi Sv. Donata  na koncertu pod nazivom “Cure sviraju flautu…”. Na programu su djela  B. Rezića, P. Obradovića, I. Clarkea, P. Angerera, M. Rabadana i E. Griega.
 Zadarski komorni orkestar održat će u katedrali Sv. Stošije dva koncerta zaredom, 16. i 18. srpnja. Oba koncerta nose naslov “Beethoven je  obavezan, s tim da je u prvome dodatak Sudbinska, a u drugome Pastoralna. Obje večeri dirigirati će voditelj ZKO Ivan Repušić, prvu večer  ćemo uz Beethovena slušati M. Brucha, a drugu Mozarta, a na prvom i  drugom koncertu kao solist će nastupiti Roman Simović na violini, dok  će mu se na drugome pridružiti Milena Simović na violi. Za ove koncerte, budući da se održavaju u katedrali, ulaznica se ne naplaćuje, no  tko bude htio moći će dati svoj doprinos.
– Budući da se za koncerte u katedrali ne prodaju ulaznice, ove godine smo, po uzoru na praksu u zapadnim zemljama, dali posjetiteljima  mogućnost donacije, a kao preporuku smo stavili 40 kuna, kazala nam  je Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, organizatora festivala. Ističe kako im jako nedostaje prostor Sv. Krševana, crkve koja se  već godinama obnavlja.
Petar Čulić s gitarom nastupit će u crkvi Sv. Donata 20. srpnja na  koncertu pod nazivom “Jedna noć uz jednu gitaru”, a na programu su  djela J.K. Metrza, P. Čulića, D. Scarlattija, I. Albeniza, F. Mignonea, W.  Waltona, A. Piazzolle i M. Castelnuova. U Svečanoj dvorani Sveučilišta  u Zadru 24. srpnja nastupit će Amalia, gudački kvartet iz Njemačke, a  kao solistica za klavirom bit će Katja Repušić. U večeri pod nazivom  “Od Weimara do Zadra” čut ćemo djela G. Puccinija, G. Verdija i D.  Šostakoviča. Dan nakon ovog koncerta na Forumu će u večeri pod nazivom “Strauss i Šostakovič na ljetovanju” nastupiti Mediteranski orkestar mladih iz Francuske. Koncertom će dirigirati Marko Letonja iz  Slovenije, a kao solist će nastupiti Grigory Soloviov, bas, iz Rusije. Na  programu su djela M. P. Musorgskog, R. Straussa i D. Šostakoviča.
Drugu godinu za redom Glazbene večeri u sv. Donatu donose koncerte u Marini Dalmacija, na trijemu upravne zgrade. U Marini će se  tako 26. srpnja predstaviti Duo Impresija – mlade talentirane glazbenice Srđana Čolović na gitari i udaraljkašica Anita Primorac. Drugi koncert u Marini priredit će kvartet saksofona Ardemus.
Gitaristički kvartet: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i  Tvrtko  Sarić nastupit će u petak 29. srpnja u crkvi Sv. Donata, a na programu  će se naći najveći majstori španjolske i latinoameričke provenijencije.  Kvartet saksofona Ardemus koji dolazi iz Nizozemske uz koncert u Marini predstavit će se i u Sv. Donatu, a za kraj Glazbenih večeri u Sv. Donatu očekuje nas nastup Katarine Livljanić i Ansambla Dialogos. Oni će  nastupiti u crkvi Sv. Donata 3. kolovoza.