Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Devet mina i četiri bombe u središtu Zadra

Autor: Velimir Brkić

28.07.2008. 22:00
Devet mina i četiri bombe u središtu Zadra

Foto: Filip BRALA



O bombama u kontejneru pokraj zadarske Opće bolnice PU zadarska je anonimno obaviještena oko 7.30 sati nakon čega su policajci izašli na teren zajedno sa pripadnicima protueksplozivne zaštite koji su osigurali područje. Opasna minsko-eksplozivna sredstva uklonjena su uz pomoć pirotehničara
U samoj špici  turističke sezone u kontejneru u ulici Bože Peričića, na istočnoj strani parkirališta Opće bolnice Zadar, jutros je pronađena kutija puna minsko-eksplozivnih sredstava – čak devet komada tromblonskih mina M-60, te četiri ručne bombe M-91. 
Hrvatska izgleda još itekako vrvi od “ostavštine” zaostale iz Domovinskog rata. Hrvatski građani su u velikom broju još uvijek vlasnici i legalnog i nelegalnog oružja te minsko-eksplozivnih sredstava, što je posljedica Domovinskog rata. U zadarskom slučaju, na sreću, netko od savjesnih građana je prijavio policiji pronalazak za život opasnog arsenala u kontejneru. Međutim, scenarij je, bez sumnje, mogao biti, ne daj Bože, i drukčiji.
O bombama u kontejneru pokraj zadarske Opće bolnice PU zadarska je anonimno obaviještena oko 7.30 sati nakon čega su policajci izašli na teren zajedno sa pripadnicima protueksplozivne zaštite koji su osigurali područje. Opasna minsko-eksplozivna sredstva uklonjena su uz pomoć pirotehničara. Pirotehničari će bombe nakon okončanja istrage prenijeti na poligon za uništenje eksplozivnih sredstava i uništiti.
Na samom vrhuncu glavne turističke sezone nesavjestan građanin ostavivši bombe iz, najvjerovatnije, kućne kolekcije nedaleko zadarske bolnice i gradskog kupališta Kolovare, na ovaj je način ugrozio i sebe i ostale sugrađane. O dugoročnim posljedicama za turizam ovog kraja suvišno je i pisati.
Iz PU zadarske podsjećaju kako je akcija “Manje oružja- manje tragedija” i dalje u tijeku. Ukazavši na opasnost od ovako nesavjesnog ponašanja građana zamolili su sve one koji u svojim domovima drže oružje, koje može ugroziti sigurnost i zagorčati život, da ga se bez sankcija riješe te svoju životnu sredinu učine sigurnijom. Građani stoga, mogu potpuno anonimno pozvati Policijske djelatnike da na siguran način odnesu oružje, i to bez ikakvih sankcija. Prijava se obavlja na telefon 92 ili 0800 88 92. Protiv posjedovatelja neće se pokretati prekršajni ili kazneni postupak.
– Pozivamo sve građane da izbace uljeze iz svojih domova koji ubijaju i čine mnoge ljude nesretnima. Roditelji, radi sigurnosti svoje djece na sasvim legalan način riješite se vatrenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava kako bi vaša djeca imala miran i sretan život, kazala je Sonja Šimurina, glasnogovornica PU zadarske, poručivši kako će policajci odnosno pirotehničari doći gdje je potrebno i ukloniti opasno oružje.