Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Laura: Preko me oduševilo svojom ljepotom

Autor: Dragana Glavočić

28.07.2008. 22:00
Laura: Preko me oduševilo svojom ljepotom

Foto: Adam VIDAS



Laura Dundović, Miss Universe Australije i finalistica svjetskog izbora za 2008. godinu, zajedno sa svojom obitelji, ocem Draganom, majkom Shirley te braćom Nathanom i Krystianom, ljetuje u Preku, rodnom mjestu svog oca. Njezina obitelj u Hrvatskoj boravi gotovo mjesec dana, a obišli su Zagreb, Plitvička jezera, Dubrovnik, Hvar, Korčulu i Rovinj.
Mlada 21-godišnja studentica psihologije prvi je put posjetila Hrvatsku.
– Nakon natjecanja za Miss Universe for World koje se održalo u Vijetnamu odmah sam krenula u Hrvatsku. Roditelji su me dočekali u zračnoj luci u Dubrovniku te smo zajedno došli u Preko koje me osobito oduševilo svojom ljepotom. Nisam ni slutila da ovako lijepo može biti malo otočno mjesto. Ljepota ovog kraja, gosotoljubivost mještana, izvrsna hrana i, naravno, toplo i čisto more koje je puno bolje nego u Sidneyu, upotpunili su priču o Preku koju mi je otac pripovijedao. Također, iznenađena sam ljepotom novosagrađene marine, ali i gastronomskom ponudom obližnjih restorana. S obzirom da volim nositi narukvice, ogrlice i naušnice, u Zadru sam pronašla izvrsno opremljenu trgovinu nakita gdje sam obavila dobar “shopping”, pripovijeda Laura.
Za njezinu besprijekorno vitku figuru zahvalni su geni i majka Shirley koja sprema zdrave obroke. Unatoč zdravoj ishrani Laura nije mogla odoljeti bureku i palačinkama koje je degustirala u Zadru.
– Obožavam jesti mesne specijalitete i salate. Riba mi baš i nije omiljena hrana. Moja baka je iz Preka i sprema izvrsnu hranu na “domaći” način, tako da je teško odoljeti njezinim specijalitetima, a istovremeno paziti na liniju, kazuje misica.
Laurin otac Dragan opisao nam je kako se ona prijavila na natjecanje Miss Universe Australija.
– Prije natjecanja za Miss Universe, Laura se bavila manekenstvom i na prijedlog menadžera njezine modne agencije odlučila se prijaviti. Prethodno je pobijedila na natjecanju za mis jedne pokrajine u Australiji, a potom je u konkurenciji 28 natjecateljica na svečanom natjecanju u Trak Showroom u Melbourneu osvojila lentu Miss Universe Australia 2008., ponosno kazuje Dragan. Time je Laura postala prva Hrvatica okrunjena za Miss Universe Australije. Pripreme koje su uslijedile za naredni izbor trajale su svega tri tjedna. Laura se sama pobrinula oko izbora šminke i odjeće koju će nositi tijekom izborne večeri. Na natjecanju Miss Universe of World u Vijetnamu Laura je u konkurenciji od 80 djevojaka iz cijelog svijeta ušla u uži izbor od 10 najljepših.
– Kad su birali 10 najljepših djevojaka i moje ime prozvali, ekipa koja je pratila Miss Universe Hrvatske oduševljeno je počela vikati i bodriti me, što je bilo vrlo drago. Tijekom natjecanja, koje je bilo izvrsno organizirano, imala sam priliku družiti se s djevojkama s područja bivše Jugoslavije, kaže Laura.
Za razliku od Hrvatske gdje osvojena lenta mnogo znači za daljnju karijeru i uspon na društvenoj ljestvici, u Australiji se na osvojeni naslov do prije četiri godine nije gledalo kao na nešto što mnogo znači karijeru.
– Prije četiri godine Miss Universe Australije postala je Jennifer Hawkins koja je intezivnije promovirala osvojenu titulu te je time otvorila vrata u medijski i društveni svijet mnogim djevojkama. Do tada osvojena titula baš i nije nešto značila, za razliku od Južne Amerike gdje se posebno vrednuje, ističe Laura.
Povratkom u Australiju Lauru čekaju mnoge radne obveze vezane za osvojenu titulu, ali i studij psihologije koji je uspješno započela. Što se, pak, tiče daljnjih planova Laura namjerava ostati i dalje u manekenskom svijetu.
Nitko od u obitelji Dundović nije ni slutio da bi Laura mogla pobijediti na dva natjecanja ljepote te biti uvrštena među 10 najljepših žena svijeta.
– Silno smo se radovali njezinoj pobijedi. Osobito su njezina braća bila ponosna, tako da danas kad se udvaraju djevojkama vole naglasiti da je njihova sestra Miss Univers Australije u nadi da će im to što god pomoći. I nakon osvojene titule, Laura je ostala skromna djevojka privržena obitelji, prijateljima i svom dugogodišnjem dečku, kaže Dragan.
Draganovi roditelji Petar i Marija te sestra Senka i brat Zlatko su se daleke 1970. godine preselili u Australiju gdje i danas žive. Njegov otac rodom je iz Radovina, a majka iz Preka. Upravo u Sydneyu Dragan je upoznao Shirley s kojom se oženio i dobio troje djece. Danas radi kao građevinski projektant.
– Djed i baka su posebno bili ponosni na Lauru i svaki put kad se njeno ime čuje ili fotografija pojavi u medijima, njihovo lice obliju suze, kaže Dragan.