Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slivnički vremeplov u starinsko doba

Autor: Valentina Mlađen

28.07.2008. 22:00
Slivnički vremeplov u starinsko doba

Foto: Sebastian GOVORČIN



Jedna smo od najzapaženijih smotri, a čast nam je što smo i tako dobro posjećeni. Ovdje smo svi prvi i najbolji jer na taj način odajemo pohvalu i nagradu svima onima koji se bave očuvanjem tradicije, što zaista nije lagan posao, rekao je predsjednik KUD-a Sv. Kuzman i Damjan i predsjednik Pivačke skupine Sokolovi Niko Zekić
“Oj, Slivnice, selo na vidiku” naziv je šeste smotre folklora koja je održana u Slivnici. Organizator smotre je KUD Sv. Kuzman i Damjan koji je ujedno bio i domaćin cijele manifestacije. Na smotri je nastupilo devet KUD-ova i jedna izvorna pjevačka skupina.
Tako su umijeće čuvanja tradicije svojih krajeva pokazali KUD Sv. Kuzman i Damjan iz Slivnice, KUD Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih, KUD Perušić iz Perušića, KUD Paljuv iz Paljuva, KUD Carza iz Poličnika, KUD Komaštre iz Ogorja, KUD Gradina iz Polače te KUD Luzarica iz Pridrage. Ove su godine nastupili i gosti iz “srca Slavonije”, KUD Hrvatska čitaonica iz mjesta Seoci Đakovački, a na smotri se svojim nastupom predstavila i izvorna pjevačka skupina Sokolovi iz Ravnih kotara sastavljena od članova iz tri mjesta – Pridrage, Slivnice i Poličnika.
 Samo nek’ se kolo vodi
– Jedna smo od najzapaženijih smotri, a čast nam je što smo i tako dobro posjećeni. Ovdje smo svi prvi i najbolji jer na taj način odajemo pohvalu i nagradu svima onima koji se bave očuvanjem tradicije, što zaista nije lagan posao, rekao je predsjednik KUD-a Sv. Kuzman i Damjan i predsjednik Pivačke skupine Sokolovi Niko Zekić.
Svi KUD-ovi su nastupima davali najbolje od sebe pokušavajući jedni druge nadjačati dok su punog grla i srca pjevali pjesme o svom selu. Iako se vidjelo da su međusobno složni i odlučni u očuvanju tradicije, ipak su davali do znanja da je baš njihovo selo najbolje, a ples i pjesma najljepši. I stari i mladi spremno su i spretno pleli kola i puštali glasove iz grla. A kad je srce pjevalo, noge nisu pitale za umor.
– Od djetinjstva uvijek sam bila vesela i pjevala i to me držalo. Prije se kolo uvijek igralo, uhvatilo bi se i staro i mlado kad god je bilo prilike, pogotovo o Božiću i blagdanima. Nije se na ništa drugo čekalo. Nije bilo ni važno je li tko gladan, samo da se kolo vodi pa nek’ ručak čeka, prisjetila se mladih dana baka Lucija, članica KUD-a Sv. Kuzman i Damjan. Ni šezdeset i šest godina nisu nikakva prepreka za ples u kolu, a baka Lucija je ljubav u starinsku pjesmu uspjela prenijeti i na svoju unučicu.
Kao da se “vrime zaplelo u švere”
Među svom tom dalmatinskom “pismom” čula se i slavonska tamburica iz Seoca Đakovačkih koje je predstavljalo četrdesetak veselih plesača i tamburaša.
Nošnje su bile raskošne, a ako je plesačima i bilo vruće, oni to ničim nisu pokazivali nego su s ponosom isticali svoje nošnje. Mahom su ih sami izrađivali uz pomoć savjeta starijih žena. U raskošne nošnje bili su odjeveni i članovi KUD-a Luzarica iz Pridrage. Izrada upravo ovih nošnji je izuzetno komplicirana. Tu su vrlo važne nijanse boja pa iako oblikom iste, nošnje su se razlikovale po nijansama i redovima boja, koje su znak toga je li onaj koji ih nosi katolik, musliman ili pravoslavac.
Uz mnogobrojne posjetitelje koji su došli u Slivnicu, bili su tu i Branko Kutija i Nevenka Marinović, koji nipošto nisu htjeli propustiti ovako lijepo organiziranu manifestaciju. Smotri su također nazočili zamjenik zadarskog župana dr. Đani Bunja te pročelnik županijskog Upravnog odbora društvenih djelatnosti Ivan Šimunić.
Svakako, cijelu manifestaciju iz prvog je reda popratio i načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević. Smotru je vodio poznati televizijski voditelj Branko Uvodić, a kako je pročitao, među okupljenim gostima našao se i Danijel Šota, “izbornik” Vinkovačkih jeseni.
Nakon smotre je, naravno, bilo jela i pića u izobilju, a Dalmatince su neko vrijeme zabavljali i slavonski tamburaši, nakon čega su i oni njima još jedanput pokazali svoje umijeće.
Sve je bilo kao da se te večeri u Slivnicu bar nakratko vratilo vrijeme kad su se stari nakon rada okupljali uz piće i jelo te neizostavnu dobru pjesmu i kolo.