Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tri udruge kazneno prijavile Thompsona zbog rasne diskriminacije

Autor:

28.07.2008. 22:00
Tri udruge kazneno prijavile Thompsona zbog rasne diskriminacije


Udruga mladih antifašista grada Zagreba, udruga židovske nacionalne manjine Margelov institut i Zajednica Srba u Hrvatskoj jučer su zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu podnijele kaznenu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona, kojega terete da je tijekom koncerta na zagrebačkom Jelačićevu trgu 30. svibnja počinio kaznena djela rasne diskriminacije i poticanja okupljenih na koncertu na to kazneno djelo.
Spomenute udruge u kaznenoj prijavi navode da se Perković javnim izvođenjem ustaškog pozdrava “Za dom, spremni” u svojoj pjesmi “Bojna Čavoglave”, koristio službenim pozdravom zločinačke tvorevine NDH i time uvrijedio pripadnike židovske, srpske i romske nacionalne manjine, koje su stradale pod ustaškim režimom.
Ističu kako je Perković, osim što se sam koristio ustaškim pozdravom, na to navodio i publiku na koncertu, čime je, kažu, počinio kazneno djelo poticanja na kazneno djelo velikog broja osoba, u dijela kojih su, napominju, viđene zastave NDH i ustaška ikonografija, a neki su dizali ruke na ustaški pozdrav, pjevali ustaške pjesme, te iz mržnje upućivali uvrede i prijetnje smrću srpskoj nacionalnoj manjini.
Zagrebačkom odvjetništvu udruge predlažu da pregleda materijale koje je policija prikupila s tog koncerta te identificira više nepoznatih osoba koje su počinile kazneno djelo vrijeđanja službene hrvatske zastave te širenja nacionalne mržnje.
U prilog kaznenoj prijavi odvjetništvu su dostavile CD sa sadržajima na temelju kojih terete Thompsona i nepoznate osobe.