Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I pjevali su pjesnici pokraj rijeke…

Autor: Ivan Stagličić

28.07.2009. 22:00
I pjevali su pjesnici pokraj rijeke…


Balog se predstavio najprije s „Totalnom pjesmom”, a kasnije sa svojevrsnim poetskim performanceom, u kojem je najavio pjesmu koju svi znaju te je odšutio dovoljno dugo dok publika nije počela pljeskati. Ispričao je i kako je to napravio prvi put u Berlinu, objasnivši tamošnjima kako je ta „pjesma”, godinama bila hrvatska himna
 Drugi pjesnički sabor “Zoranićevo” održan je na terasi hotela Zrmanja u Obrovcu i okupio je ugledna imena hrvatskog pjesništva: Milana Rakovca, Domagoja Borisa Biletića, Zvonimira Baloga, Jakšu Fiamenga, Stanku Klanac Tulić i Tomislava Marijana Bilosnića. Okupljene pjesnike i mnogobrojnu publiku je u ime Obrovačkog kulturnog ljeta pozdravio Nenad Pepić te predao riječ Tomislavu Marijanu Bilosniću, pokretaču ovog okupljanja, koji je predstavio nazočne pjesnike.
Milan Rakovac, pjesnik iz Pule, ali i s Iža, kako je kazao Bilosnić, predstavivši ga kao čovjeka s televizije, čovjeka iz politike, čovjeka iz mnogih svakodnevnih životnih sfera, koji je zanimljiv kao pjesnik, prozni pisac, dramaturg i posebno kao čovjek koji predano skuplja i opisuje sve što se događa na našem prekrasnom istarskom poluotoku. Rakovac se predstavio sa svojim starijim i najnovijim radovima čakavske poezije s motivima iz povijesti, ali i svakodnevnice istarskog čovjeka.
Muke s Istr(ij)anima
Domagoja Borisa Biletića Bilosnić je najavio kao „velikog Istrijana i velikog hrvatskog pjesnika, autora mnogih pjesničkih knjiga i knjiga kritika, putopisa, komentara, dobitnika nagrade ‘Tin Ujević’ i lanjskog dobitnika nagrade za kritiku. Čovjek koji osjeća i ovaj prostor, koji je o njemu i pisao u putopisima iz Domovinskog rata”
– Volim jako ovaj grad, samo što bih volio da je malo puniji ljudi, započeo je svoje izlaganje Biletić, ispravivši usput Bilosnića da on nije „Istrijan”, nego Istranin, na što je Bilosnić priznao publici da nije lako imati s obje strane „lijevog i desnog Istranina”. Biletić je pročitao više pjesama, između ostalog i svoj jedini sonet, kao i dojmljivo pjesničko viđenje Talinna i Baltičkoga mora.
– Nema nikog među nama koji je završio osnovnu ili srednju školu, a da se nije sreo sa Zvonimirom Balogom, najavio je Bilosnić pjesnika, označivši ga klasikom ne samo dječje književnosti, nego i hrvatske književnosti uopće. Balog se predstavio najprije s „Totalnom pjesmom”, a kasnije sa svojevrsnim poetskim performanceom u kojem je najavio pjesmu koju svi znaju te je odšutio dovoljno dugo dok publika nije počela pljeskati. Ispričao je i kako je to napravio prvi put u Berlinu, objasnivši tamošnjima kako je ta „pjesma”, godinama bila hrvatska himna. Običaj šutnje pred novinarima je od njega preuzeo Houellebecq.
Pjesnik u vinogradu
– Mnogi misle da razne pjesme koje se pjevaju su narodne pjesme, no nisu, to su Jakšine pjesme, najavio je Bilosnić Jakšu Fiamenga, obznanivši usput da ovaj dugogodišnji djelatnik Slobodne Dalmacije od subote nije više u toj medijskoj kući.
Fiamengo je čitao pjesme o Sv. Jeronimu, Falkuši, simbolu knjige mletačkoga lava, kao i svoj pjesnički, nadvremenski odgovor Hanibalu Luciću, koji je prema njegovom mišljenju napisao najljepšu ljubavnu pjesmu na hrvatskom jeziku – „Jur ni jedna na svit vila”.
Jedina dama ovdje među nama, kako najavi T.M. Bilosnić, bila je Stanka Klanac Tulić, rođena u Kruševu, a danas živi u Zagrebu i nedavno joj je izišla knjiga pjesama „I nebu i judima”. Pročitala je više pjesama; „Lanterna”, „O mladosti mila”, „Tebi sam se zemljo vrati” i pobudila veliko zanimanje ne samo publike nego i kolega pjesnika.
– Ponekad pišem pjesme, posebice poslije poslova u vinogradu, najavio je svoj nastup svestrani TMB koji je čitao iz svoje zbirke „Molitve” te odlomke iz poema.
Nakon pjesniekog sabora Zoranićevo, potpunom ugođaju kulturnog ljeta u Obrovcu doprinijele su i mlade operne pjevačice, a koje su održale koncert u dvoru crkve sv. Josipa.