Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Natječaj propao, u novom krugu i Vanjak?

Autor: Suzana Bandić

28.07.2009. 22:00
Natječaj propao, u novom krugu i Vanjak?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odgovorno tvrdim kako stranka s tim nema ništa niti postoji raskol unutar HDZ-a koji bi na takav način podupirao bilo kojega od kandidata, ističe Željko Lončar, demantirajući da će struja koja je “gurala” Čulinu sada progurati Vanjaka
Zadarska Opća bolnica i dalje ostaje bez ravnatelja. Naime, ni jučerašnja, treća po redu, sjednica Upravnog vijeća bolnice, koje je trebalo odlučiti između trojice kandidata: dr. Darija Nakića, aktualnog v.d. i zamjenika dosadašnjeg ravnatelja Vrančića, dr. Željka Čuline, pulmologa i HDZ-ova županijskog vijećnika i dr. Mladena Srzentića, otorinolaringologa i službenog liječnika KK Zadra, nije postigla rezultate, već će se raspisati novi natječaj kako se zapravo posljednjih dana u javnosti i nagađalo.
Posljednji put Upravno vijeće sastalo se prije dva tjedna, no umjesto imena novog ravnatelja, izrodilo se tek šturo priopćenje zadarskog župana i predsjednika Vijeća Stipe Zrilića da se “trebaju obaviti dodatne konzultacije, jer novi ravnatelj mora biti izabran jednoglasno”. Sjednica je, naime, doživjela svoj neuspjeh jer se od petoro članova koji inače čine Vijeće, pojavilo samo troje. Za konačnu odluku nedostajali su glasovi dr. Josipa Kraljića i dr. Damira Kasapa.
Stranke se nisu dogovorile?
Jučerašnji neuspjeh nije dobio svoje službeno objašnjenje s obzirom na to da je župan na godišnjem odmoru, a na mobitel se po završetku sjednice nije javljao.
Kako neslužbeno doznajemo, jučerašnja sjednica održana je u punom sastavu i postojali su svi uvjeti za proglašenje novog ravnatelja. No, od pet članova vijeća nitko nije predložio na izglasavanje niti jedno od ponuđenih imena. Štoviše, dr. Damir Kasap to je prokomentirao riječima kako je najbolje natječaj poništiti s obzirom na to da se ni stranke nisu usuglasile oko njegovog imena. Upravo se to potom i dogodilo. Po svemu sudeći, čini se da je prevagnulo ono o čemu zadarska javnost sve glasnije nagađa, a to je da se zadarski HDZ ne može dogovoriti hoće li prvi čovjek biti Dario Nakić, koji inače ima većinsku potporu i čije je imenovanje odlaskom dr. Zvonimira Vrančića bila gotova stvar, dr. Željko Čulina, kojeg podupire jedna “struja” HDZ-a ili pak sasvim novo ime koje bi se trebalo pojaviti na sljedećem natječaju, a to je dr. Tomislav Vanjak, aktualni šef zadarske Kirurgije. Njega, kako doznajemo, u utrku za ravnateljsko mjesto čelnog čovjeka ove važne ustanove dovodi ista, prikrivena ruka, koja je neuspješno u prvom natječaju pokušala na to mjesto ustoličiti dr. Čulinu.
Takvu mogućnost, međutim, decidirano negira Željko Lončar, tajnik HDZ-a, tvrdeći kako se stranka nikada nije miješala u izbor ravnatelja, a niti će to ubuduće činiti.
– Takve konstrukcije notorna su glupost. Natječaj raspisuje Upravno vijeće i ono donosi odluku. Odgovorno tvrdim kako stranka s tim nema ništa niti postoji raskol unutar HDZ-a koji bi na takav način podupirao bilo kojega od kandidata, ističe Lončar te dodaje kako su sva tri kandidata po njegovu mišljenju dobri specijalisti i dobri ljudi i stoga smatra kako bi bilo koji od njih bio i dobar ravnatelj. Napominje kako ne želi da se HDZ dovodi u takav kontekst i da se ograđuje od konstrukcija kojima se “loptica prebacuje na stranku”.
– Neodgovorno je prebacivati lopticu na stranku jer HDZ nikada nije tako radio, niti radi, a niti će ikada raditi – zaključuje tajnik HDZ-a.
Upitna Nakićeva ponovna kandidatura
Kako je ime dr. Nakića spominjano kao naizvjesnije za ravnateljsku fotelju, upitali smo ga za planove i kani li se ponovno kandidirati. Odluku UV-a nije želio komentirati niti joj je, kako je kazao, bio nazočan.
– Budući sam jedan od kandidata o kojima se trebalo odlučivati na Vijeću, ja mu nisam nazočio, niti bi bilo u redu da jesam. Dakle, ne znam što se iza zatvorenih vrata tijekom sjednice događalo. Bez obzira na sve, želim istaknuti da ova odluka neće utjecati na mene ni na koji način. I dalje ću obavljati svoj posao i dati sve od sebe da bolnica nastavi s pozitivnim poslovanjem koji trenutno, nakon isplate regresa od 1,5 milijuna kuna, iznosi 400 tisuća kuna. Osim toga, ovo je važna ustanova da bi se smjelo ostaviti prostora ispoljavanju povrijeđenosti ili čega sličnog – pojasnio je dr. Nakić dodajući kako je prerano govoriti o ponovnoj kandidaturi.
– U ovakvim okolnostima mogu samo reći kako ću dobro razmisliti hoću li se ponovno kandidirati – rekao je dr. Nakić
Novi natječaj prema pravilniku trebao bi biti raspisan u Narodnim novinama osam dana nakon poništenja do jučer aktualnog, a njime se i imenovanje ravnatelja bolnice prolongira za sljedećih 45 dana, ukoliko se ne dogovori drukčije.