Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nisu sve lađe potonule

Autor: Drago Bajković

28.07.2009. 22:00
Nisu sve lađe potonule

Foto: Ognjen OLUJIĆ



Nije nimalo ugodno u novu sezonu krenuti porazom, ali isto tako ne bi bilo nimalo fer sve u Zadrovoj prezentaciji proglasiti katastrofičnim. Zašto? Razlog je jednostavan, Zadrani su prvih 45 minuta odigrali vrlo dobro i za ocjenu odličan nedostajala je realizacija
Prošlog su vikenda odigrane utakmice prvoga kola Prve HNL u sezoni 2009./10. Unatoč nadanjima da će prvoligaš sa Stanova u novu sezonu krenuti s pobjedom, to se nije ostvarilo. Zebićeva momčad je na svom terenu doživjela uvjerljiv poraz od vinkovačke Cibalije što je, naravno, unijelo popriličan nered u momčad i vladajuće strukture. Naravno, nije nimalo ugodno u novu sezonu krenuti porazom, ali isto tako ne bi bilo nimalo fer sve u Zadrovoj prezentaciji proglasiti katastrofičnim. Zašto? Razlog je jednostavan, Zadrani su prvih 45 minuta odigrali vrlo dobro i za ocjenu odličan nedostajala je realizacija. Stvarale su se prilike i poluprilike, ali napadači nisu dobro uštimali ciljnike i gol prigode otišle su u nepovrat. Valja naglaiti da je Zadar bio posebno opasan po desnom boku gdje su ordinirali Bilaver i novopridošli Cela, ali ne smije se zaboraviti ni ostatak momčadi koji je agresivnošću i borbenošću uvelike zaslužan za dominaciju nad gostujućom momčadi. Obrana je također u novoj formaciji (četiri igrača u zadnjoj liniji) bila čvrsta, tek su jednom dopustili Vinkovčanima, i to nakon očitog zaleđa, da priprijete Ježini. O nastavku je već sve rečeno prethodnih dana. Potpun raspad sistema, i tri velike pogreške obrane koja je praktički poklonila sva tri gola gostima iz Slavonije.
Pravac Poljud
Pred Daliborom Zebićem je veliki posao. Mora prije svega pronaći razloge zbog kojih mu je momčad u nastavku izgledala tako loše. Također i naći odgovor na pitanje gdje je u nastavku nestala borbenost, kao i ono krucijalno kako probuditi strijelce. Puno pitanja na koje treba što prije dati odgovore. Već u nedjelju Zadrane očekuje teško gostovanje na Poljudu i realno je reći da bi bod protiv Hajduka stvarno bio vrijedan kao i pobjeda. Splićani su razočarali u prvome kolu slabom igrom i remijem u Gradskom vrtu. Tek ih je sreća i autogol spasila poraza. Sada će na svom Poljudu htjeti “nakantati” Zadar i iskupiti se za tu lošu predstavu. To je jedan od razloga zašto je trener Zebić najavio mogućnost da na Poljudu Zadar ponovno zaigra s tri igrača u zadnjoj liniji s bedemom ispred te zadnje linije. Boje se u Stanovima katastrofe u Splitu i zato će dati sve od sebe da izbjegnu golijadu. S obzirom na pad samopouzdnja nakon poraza od Cibalije takvo rješenje je poprilično logično jer je igranje u formciji 4-4-2 previše ofenzivno i vjerojatno bi bilo ravno samoubojstvu sljedeće nedjelje na Poljudu. Ali s naglaskom da se na novi sustav nikako ne smije zaboraviti. Ima tu potencijala što god o tome sugerirao prošlosubotnji uvjerljivi poraz.
Nestašica iznenađenja
Prvo kolo i nije donijelo previše iznenađenja, možda je rezultat iz Stanova i jedini koji nije bio očekivan. Dinamo je uvjerljivo na početku prvenstva svladao novog prvoligaša Istru 1961. Uvalili su im čak sedam komada, a primili su tek jedan što je dobra uvertira pred ogled trećeg pretkola Lige prvaka s Red Bullom. Takva efikasnost im je i donijela prvo mjesto nakon prvog kola. U stopu ih je slijedila Rijeka koja je na svom terenu uvjerljivo sa 6:0 svladala debitanta Lokomotivu. Posebnost te utakmice je da su po tri zgoditka zabila dva brata, Ahmad i Anas Sharbini čime su zasjeli na vrh liste strijelaca. Start kao iz snova prvoligaša sa Kantride, posebno nakon one sramote iz Luksemburga. I Slaven Belupo je bio uspješan na početku novog prvenstva. Njegov suparnik je bio puno teži nego Dinamov i Rijekin, morali su na svom terenu dočekati Zagreb. Zgodicima Vručine i Marasa osvojili su tri boda i zasjeli na četvrto mjesto iza Cibalije koja je za gol bila uspješnija na Stanovima. I Šibenik je u prvom kolu zabilježio pobjedu i to gostujuću. Kod Croatije iz Sesveta igrali su 1:2 i možda napravili najveći posao od svih prvoligaša. U prvom kolu pored Osijeka i Hajduka dogodila su se još dva remija. Međimurje i Karlovac, te Inter i Varteks odigrali su identičnih 1:1. To i nisu nekakva iznenđenja, ali tek je početak i teško je prognozirati s kakvim su snagama prvoligaši ušli u novo prvenstvo. Zato ćemo samo naabrojiti tko igra s kim u sljedećem kolu bez nekih prognoza. Petak nam donosi ogled Zagreba i Intera u Kranjčevićevoj. U subotu se igraju četiri utakmice: Istra 1961 – Lokomotiva, Šibenik – Osijek, Karlovac – Croatia S. i Dinamo – Međimurje. U nedjelju igraju već najavljeni Hajduk i Zadar te Cibalia i Slaven Belupo. Momčadi koje su u prvom kolu počele pobjedama imaju malu prednost pred ostalima, ali nikoga ne bi trebao iznenaditi poneki kiks u drugome kolu. Jer, u prvom ih je bilo premalo za početak prvenstva.


Na Poljudu bez gledatelja


Utakmica 2. kola Prve HNL Hajduk – Zadar (nedjelja 2. kolovoza) igrat će se pred praznim tribinama budući da Hajduk odrađuje kaznu od jedne utakmice igranja bez publike. Tu je mjeru Disciplinska komisija HNS-a izrekla Splićanima zbog nereda na uzvratnoj utakmici finala Kupa Hajduk – Dinamo odigrane 28. svibnja. Rukovodstvo Zadra za ovu utakmicu ima pravo za dolazak na tribine akreditirati najviše 15 osoba.