Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Proizvođači” mašte i veselja na gradskim ulicama

Autor:

28.07.2009. 22:00
“Proizvođači” mašte i veselja na gradskim ulicama

Foto: Zvonko KUCELIN



S dijelom zabavljača, koji su ljeti u gradu, imamo kontakte. Prepoznali smo na neki način vrijednost njihovog pojavljivanja u oživljavanju gradskih ulica te s njima surađujemo. Uglavnom sa zadarskim umjetnicima, ali preporučujemo da se svojim izvedbama uključe u program i nekim drugim izvođačima, kaže Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednce grada Zadra
Ulični pjevači, “živi” kipovi i razni drugi zabavljači na čije izvedbe neočekivano možemo naići, a koji isto tako nepredvidivo sele na neku drugu lokaciju privlačeći znatiželjne poglede prolaznika, posljednjih su godina postali nezaobilazan dio ljetnog ugođaja u gradu.
Pljesak i novci
Nastojeći zabaviti one koji zastanu, na ovaj način pokušavaju nešto zaraditi ili jednostavno samo pokazati svoje specifično umijeće. Pljesak okupljenih najbolji je pokazatelj jesu li u tome bili uspješni ili ne.
Anđeo koji svojim odmjerenim pokretima nagradi tek ponekog prolaznika ili australski glazbenik Jimmy, neki su od izvođača koji su u Zadru rado viđeni gosti, dok je pak, popularni Bučo, ovdje predstavnik domaćih snaga. S obzirom da ne zauzimaju veliki prostor i najčešće su mobilni, posebne dozvole za nastup od Grada ne traže, a dio njih surađuje s Turističkom zajednicom, koja koordinira većinu sezonskih događanja u gradu.
– S dijelom zabavljača koji su ljeti u gradu imamo kontakte. Prepoznali smo na neki način vrijednost njihovog pojavljivanja u oživljavanju gradskih ulica te s njima surađujemo.
Suradnja s TZ-om
Uglavnom sa zadarskim umjetnicima, ali preporučujemo da se svojim izvedbama uključe u program i nekim drugim izvođačima, kaže Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednce grada Zadra. No, iako su na trgovima i ulicama dobrodošli, na pojedinim lokacijama koje su već same po sebi atrakcija, poput Morskih orgulja ili Pozdrava suncu, ipak se ne bi smjeli okupljati samoinicijativno.
– Svaka aktivnost, bilo zabavna ili neka druga, da bi se tamo odvijala, mora ponajprije biti dobro osmišljena i najavljena. Prijedlog se, kaže Šupe, Turističkoj zajednici svakako mora iznijeti kako bi se donijela odluka o tome je li program izvediv ili ne.
A još jedan zanimljiv oblik ulične umjetnosti započinje upravo danas. Radi se o festivalu “Kalelargart”, koji ujedinjuje predstavljanje ulične kulture i animaciju stare gradske jezgre. Ulice i trgovi postat će tako pozornica za različite glazbeno-scenske nastupe, ulične akrobacije i mnoge druge zanimljivosti.
– Lani, kada se održavao po prvi put, “Kalelargart” se pokazao kao vrlo atraktivna i osvježavajuća novost. Stoga vjerujem, zaključuje Šupe, kako će i ove godine, kroz naredna dva dana zasigurno privući pozornost kako Zadrana, tako i svih posjetitelja koji se u gradu zateknu.