Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Duhovi sa zadarskog foruma u Makedoniji

28.07.2010. 22:00
Duhovi sa zadarskog foruma u Makedoniji


Tomislav Marijan Bilosnić, poznati hrvatski književnik i slikar, makedonskoj se publici predstavio svojom samostalnom izložbom “Duhovi sa zadarskog foruma”. Izložba je otvorena u Nacionalnom centru za kulturu “Aco Šopov” u Štipu, u okviru Dana hrvatske kulture na 25. Štipskom kulturnom ljetu 2010. U nazočnosti hrvatskog veleposlanika Ive Kujundžića i gradonačalnika grada Štipa Zorana Aleksova, izložbu je otvorio kniževnik Vojo Manevski, dogradonačelnik Štipa.
Riječ je o slikama iz Bilosnićevog “Liburnskog ciklusa”, a koje na 24 velika formata u tehnici ulja prikazuju zamišljenu likovnu liburnsko-antičku mitologiju, gdje autor donosi stvarna imena likova, božanstava i heroja iz nama tako malo poznate liburnske mitologije, koju ovaj autor iznova oživljuje. Popratne tekstove katalogu izložbe napisali su ugledna znanstvena imena Aleksandar Stipčević, Ive Šimat Banov i Igor Šipić.
“Duhovi” su protekle godine objavljeni i kao zasebna likovno-pjesnička monografija, dok je sama izložba kod nas izazvala posebnu pozornost kako likovne kritike, tako i likovne publike. Tijekom prošle godine “Duhovi” su, naime, predstavljeni u Galeriji Sv. Petar i Andrija stari u Zadru, Galeriji “Višeslav” u Ninu, Galeriji “Varteks” u Varaždinu, Zavičajnom muzeju u Obrovcu, i Zavičajnom muzeju “Janko Mitrović” u Zelengradu.
Izložba “Duhovi sa zadarskog foruma” u Makedoniji će biti prikazana od 27. srpnja do 2. kolovoza.