Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sukošan: Aktivni odmor za cijelu obitelj

28.07.2010. 22:00
Sukošan: Aktivni odmor za cijelu obitelj


U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” turistička patrola Zadarskoga lista posjetila je Sukošan. Mjesto s dugom i razvedenom obalom svoje gospodarstvo temelji na poljodjelstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu, voćarstvu i naravno turizmu. U turističkim brošurama ističe se kako je Sukošan prvenstveno mirno mjestašce idealno za obiteljski turizam i ljude željne relaksacije i odmora. Pjeskovite plaže, izvanredno čisto more, povijest kojom odiše mjesto i srdačni domaćini dobitna su kombinacija svakog turističkog odredišta.
Srce mjesta je stara sukošanska jezgra, Trg gornja vrata okružen kamenom sa svih strana. Već tu pruža se pogled na mnoge znamenitosti mjesta. Župna crkva Sv. Kasijana smještena je u starom selu a u današnjem obliku datira iz 13. stoljeća. U samom centru starog sela nalazi se i crkvica Gospe od Milosrđa koja datira iz 17. stoljeća, a ako pogled usmjerite prema moru ugledat ćete ostatke nadbiskupskog ljetnikovca Palaca usred mora sagrađenog na umjetno nasutom otočiću krajem 15. stoljeća.
Silaskom na obalu pred nama je 9,5 kilometara sukošanske šetnice koja se svake godine pomalo uređuje i nadograđuje. Uz šetnicu je postavljena rasvjeta, koševi za otpad te klupe na kojima parovi ili obitelji u šetnji odmaraju noge i uživaju u zalasku sunca. Hortikulturalna uređenost mjesta je na visokoj razini. Svake godine sadi se sve više cvijeća i održavaju se travnate površine, a zanimljivo je da na travnatim oazama natpisi zabrana na sebi imaju likove iz stripa Alana Forda što oduševljava turiste.
Uz prekrasnu povijesnu jezgru i hortikulturalnu uređenost Sukošan je bogat plažama. Glavna plaža je Dječji raj, ali osim nje Sukošan ima brojne plaže od onih javnih pa do uvučenijih i intimnijih uvala. Plaže su sve redom pogodne za djecu, a na svim većim plažama u mjestu postavljeni su potrebni sadržaji. Plaže su opremljene kemijskim wc-ima, kantama za sitni otpad, kabinama za presvlačenje i naravno tuševima, a nude i druge sadržaje tako da u Sukošanu postoje dva igrališta za odbojku na pijesku, na jednom dijelu rive napravljeno je novo igralište za vaterpolo, a u planu je i igralište za nogomet na pijesku.
Nakon obilaska Sukošana vraćamo se na početak mjesta do Turističkog ureda. U turističkom uredu turisti mogu dobiti sve potrebne informacije od ljubaznih djelatinika. Uz to nudi se bogata paleta brošura. Od ove godine nude se i dvije nove brošure s detaljnim podacima o mjestu i s planom mjesta koji sadrži novo nazivlje ulica. Kako bi se turisti lakše snašli ispred Turističkog ureda postavljen je novi svijetleći plan mjesta također s novim nazivljem ulica, a zahvaljujući dobroj smeđoj signalizaciji snalaženje u mjestu nije nikakav problem.
Svojim gostima Sukošanci nude i brojna atraktivna događanja. Sukošansko ljeto temelji se na ribarskim fešticama i kreativnim radionicama za roditelje i djecu. Veliki vatromet na moru za Sukošansku feštu sv. Kasijana kao i velika trka tovara tek nam predstoje.


 “DJEČJI RAJ” ZA PRAVE KUPAČE


Glavna sukošanska plaža je “Dječji raj” koja je, kako joj i ime govori, zbog svoje plićine i pješčanog dna u moru pravi raj za djecu. Plaža je opremljena kemijskim wc-ima, kantama za sitni otpad, svlačionicama i tuševima. Dio za kupače u moru ograđen je sigurnosnim plutačama kako bi ih se zaštitilo od nemarnih vozača glisera. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke ili pedaline, osvježiti se sladoledom ili popiti piće u nekom od brojnih kafića.