Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ugljan: Dvadeset kilometara obale

28.07.2010. 22:00
Ugljan: Dvadeset kilometara obale


Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja s obilaskom atraktivnih turističkih odredišta na otocima zadarskog arhipelaga, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad”. U nastavku akcije predstavljamo Ugljan, mjesto drukčije od drugih, s najviše sunčanih sati u zadarskom akvatoriju, s neograničenim prostornim potencijalima i s krunskom ponudom od dvadeset kilometara obale koja obiluje skrivenim uvalama i plažama za kupanje.
Kada se govori o Ugljanu treba reći da se on ne uklapa u tipičnu šablonu otočnih mjesta s centraliziranim kućama. Ugljan se sastoji od čak devet malih zaseoka od kojih je svako posebno, a zajedno tvore jedinstveni prostor. Radi se o Čeprljandi, Lučinom Selu, Batalaži, Sušici, Gornjem Selu, Mulinama, Guduću, Fortoštini i Varoši. Pravi ugljanski gost iskoristit će tu šarolikost zaseoka kao i postojanje desetka kilometara biciklističkih staza da ih sve obiđe na biciklu. Inače Ugljan nudi mogućnosti za mirni obiteljski odmor u nekoj od brojnih skrivenih i netaknutih prirodnih uvala, ali i mogućnosti za aktivne oblike odmora.
Turistička patrola Zadarskog lista započela je obilazak mjesta razgledavanjem ulaza na kojem se nalazi tabla dobrodošlice koja govori na četiri jezika. Žilom kucavicom kroz mjesto krenulo se prema centru Ugljana, gdje se nalazi ured mjesne turističke zajednice, ali i ostale važne institucije nužne za normalan život u mjestu – pošta i ambulanta. Uz cestu su na svakom važnijem križanju postavljene table smeđe signalizacije, koje u potpunosti olakšavaju dolazak gostiju koji se prvi put susreću s mjestom do ciljanog odredišta.
U centru se primjećuje kako mjesto dobiva nove sadržaje, odnosno trgovine koji jesu u funkciji turizma, ali i poboljšavaju kvalitetu života lokalnog stanovništva. Patrola se nastavila prema uredu TZ Ugljan, a zatim u društvu s novom direktoricom TZ Ugljan Draženom Strihić koja nas obavještava o ovogodišnjim turističkim rezultatima:
– U prvih šest mjeseci registrirano je oko 5.000 gostiju. Ostvareno je 42.019 noćenja što je nešto više nego lani. Najbrojniji gosti su Slovenci, sljede ih domaći, a zatim Slovaci, Nijemci i drugi. Očekujemo da ćemo u najmanju ruku ponoviti lanjski rezultat, a dosadašnji pozitivni pomaci daju nam za pravo da očekujemo i blagi porast turističkih brojki.
Šetnjom kroz mjesto patrola se uvjerila u visoku razinu čistoće i hortikulturnog uređenje. Uredan odnos prema ambijentu vidljiv je i kod vlasnika okućnica, od kojih su se mnogi pobrinuli da šarenim koloritom sezonskog cvijeća uljepšaju svoj životni prostor, ali i svojim sumještanima i ugljanskim turistima.
Briga i želja za hortikulturnom uređenju posebno je vidljiva ne šetnici. Unatoč posolici i udarima vjetra Ugljanci se trude zadržati njen atraktivan izgled. Ove godine na njoj su vidljivi dodatni hortikulturni radovi. Njenu dušu čine oleandri, a opremljena je svim potrebnim sadržajima – klupama za odmor, kantama za sitni otpad i noćnom rasvjetom. Ona vodi prema plaži Mostir kojoj veličanstveni izgled daje pogled na samostansko zdanje.


 NAJATRAKTIVNIJE UGLJANSKE PLAŽE


Već smo spomenuli da u turističku ponudu Ugljana spada dvadeset kilometara obale koja obiluje skrivenim plažama i uvalama.
Priča o Ugljanu ne bi bila potpuna da se ne spomenu plaže u mjestu. Najatraktivnije tri plaže koje se preporučaju posjetiti su Mostir u centru mjesta odmah uz samostan Sv. Jeronima, Luka u Mulinama i Činta. Mostir je opremljenija tuševima, psihološkom zaštitnom linijom i kemijskim wc-om. Luka i Činta su prekrasne prirodne plaže koje se jednostavno moraju posjetiti, kako bi se uvjerilo da postoji takva idila na svega nekoliko nautičkih milja od Zadra.