Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odmor za obitelj, zabava za mlade

28.07.2011. 22:00
Odmor za obitelj, zabava za mlade


Iako je nekada Bibinje bilo mjesto isključivo obiteljskog turizma, danas se tamo sve češće mogu vidjeti i mladi gosti. Veliki broj ugostiteljskih objekata na atraktivnim lokacijama obećava dobru zabavu za svakoga


Ime mjesta Bibinje datira  iz 11. stoljeća. Njegovi  mještani u prošlosti su se  bavili poljoprivredom,  stočarstvom, u novije vrijeme trgovinom na moru i ribarstvom, a od 20. stoljeća  Bibinje je postalo izuzetno  ugodno turističko mjesto. U  nastavku akcije Zadarskog  lista i Turističke zajednice  Zadarske županije “Biramo  najuređenije mjesto, općinu i  grad” posjetili smo Bibinje i  istražili što sve turistima nude njihovi ljubazni domaćini.
Bibinje ima oko 4.000 stanovnika i smješteno je jugoistočno od Zadra, što ga  čini idealnom lokacijom za  odmor, dovoljno daleko od  gužve, a opet dovoljno blizu  grada. Na samom ulazu nalazi se tabla dobrodošlice na  kojoj se turiste pozdravlja na  četiri strana jezika, a od ulaska kroz mjesto posjetitelje  navodi smeđa signalizacija.  Središte mjesta je Trg dr. Franje Tuđmana koji je dobio  ime po prvom hrvatskom  predsjedniku. Sam trg idealan je za odmor s mnoštvom,  klupica, ali i okolnim štandovima i trgovinama koje nude svježe voće, povrće i ribu  za ručak. Samo mjesto je, još  od ulaza hortikulturalno  uređeno, kao i okućnice  mještana od kojih mnoge  imaju uređene vrtove.  Višegodišnji pobjednik naše  akcije “Biramo najljepši vrt”  dolazi upravo iz Bibinja.
Sve informacije, osim od  samih mještana, turisti mogu  dobiti u Turističkom uredu.  Tamo stajemo na putu prema  mjesnoj uvali Jaz, gdje nas  dočekuju ljubazni djelatnici i  direktorica Turističke zajednice Bibinje Senada Delija.  Od nje saznajemo da je ovogodišnja sezona počela dosta  dobro te bilježe lagani porast  od dva posto.
Za uspješnost sezone zaslužno je zasigurno i hortikulturalno uređenje mjesta,  koje smo zamijetili i ispred  turističke zajednice, ali i infrastrukturno uređenje na  kojem se radilo i ove godine.  Tako smo na samom ulazu u  mjesto primijetili novonapravljenu šetnicu s postavljenom javnom rasvjetom.
Ljepotica mjesta je mjesna  uvala Jaz koja spaja novi dio  Bibinja sa Starim Selom.  Uvečer uvala Jaz oživi svjetlima javne rasvjete, a šetnica  koja prolazi kroz nju ispuni  se šetačima i parovima koji  na klupicama gledaju zalazak sunca. Šetnica vodi do  stare jezgre mjesta koja je  sačuvala svoj mediteranski  izgled s uskim ulicama, kamenim kućama i zelenim  škurama. Stara jezgra čuva i  zbirku sakralnih predmeta iz  15. stoljeća u crkvici sv. Ivana Krstitelja.
Osim razgledavanja bibinjski gosti vrijeme provode i  u brojnim restoranima i konobama koje nude domaće  autohtone gastrodelicije, a  domaćini im svake godine  pripreme i bogato zabavno  ljeto pa je tako i ove godine  na rasporedu bogat zabavno-kulturno-sportski program. Brojne predstave, tradicionalni susret klapa “Raspivano Bibinje”, fešta Svetog  Roka, nastupi zvijezda poput  Giuliana, koji će zapjevati  15. kolovoza, samo su neka  od brojnih ljetnih događanja.
Iako je nekada Bibinje bilo  mjesto isključivo obiteljskog  turizma, danas se tamo sve  češće mogu vidjeti i mladi  gosti. Veliki broj ugostiteljskih objekata na atraktivnim  lokacijama obećava dobru  zabavu za svakoga.


Sedam bibinjskih ljepotica




Bibinje odlikuje četiri kilometra obale s plažama i šetnicama. Duž obale  nalazi se čak sedam plaža koje su komunalno uređene i opremljene sa svim  potrebnim sadržajima. Šljunčana plaža s betonskim sunčalištima Punta  Rožica glavna je bibinjska plaža, a nalazi se u samom centru mjesta.  Opremljena je tuševima, toboganom te kabinama za presvlačenje. Slijede  Frnaža, Na škaljici, Šulterova vala, Lipauska, Padrele i Punta. Šljunkovita  plaža Punta nalazi se na istočnom kraju Bibinja uz Marinu Dalmacija, a na  plaži se nalazi restoran, cafe-bar te igrališta za odbojku na pijesku na kojem  se održavaju odbojkaški turniri koji privlače veliki broj gledatelja.