Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Spektar prijevara širok, na meti najčešće starije osobe

28.07.2011. 22:00
Spektar prijevara širok, na  meti najčešće starije osobe


– Svake godine tijekom ljetnih mjeseci imamo povećani broj takozvanih turističkih krađa i prijevara mahom starijih osoba. Počinitelji su najčešće s područja drugih policijskih postaja, a nerijetko i stranci – pojasnio je Zvonko Ivančević, policijski djelatnik na poslovima općeg kriminaliteta PU zadarske


Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja policijski inspektori Odsjeka organiziranog  kriminaliteta PU zadarske  doskočili su trojici prevaranata koji su gotovo tri godine  lagodno živjeli “peglajući”  krivotvorene kreditne kartice.
A kako doznajemo u PU  zadarskoj, u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano  je 29 kaznenih djela prijevare  od kojih su 32 riješena, a  počinitelji kažnjeni. Kada je  riječ o žrtvama, 18 je fizičkih,  a 11 pravnih osoba prevareno. Svega godinu dana ranije  u istom vremenu počinjeno je  sedam prijevara više, a prevareno je 29 fizičkih i sedam  pravnih osoba.
– Svake godine tijekom ljetnih mjeseci imamo povećani  broj takozvanih turističkih  krađa i prijevara mahom starijih osoba. Počinitelji su  najčešće s područja drugih  policijskih postaja, a nerijetko i stranci – pojasnio je  Zvonko Ivančević, policijski  djelatnik na poslovima općeg  kriminaliteta PU zadarske s  dugogodišnjim iskustvom rada u rješavanju imovinskih  delikata, a među kojima i s  takozvanim nomadima –  počiniteljima kaznenih dijela  koji često mijenjaju mjesto  boravka.
Teže uhvatiti “nomade”
Upravo stoga broj razriješenih takvih slučajeva je  manji, jer je tim osobama daleko teže ući u trag pa čak i u  situacijama kada su “uhvaćeni” objektivima nadzornih kamera. Kada je riječ o  načinima na koji prevaranti  dolaze do plijena i varaju svoje žrtve, Ivančević navodi da  je tu u pitanju široka lepeza  djela, od prijevara s novčanicama, prodajom deka, masažera, lažnim predstavljanjem kao što su primjerice  slučajevi lažnih socijalnih radnica i slično. Tijekom 2010.  godine zabilježeno je čak i  jedno djelo “sređivanja PTSP-a”. Žrtva je, naime platila  lažnom posredniku za  sređivanje mirovine temeljene na PTSP-u koja mu nikada  nije realizirana. Bilo je i prodaja tuđih nekretnina i to čak  tri, a evidentirana je i jedna  prijevara skidanja uroka. Žrtva je bila starija ženska osoba  kojoj su dvije državljanke  Srbije skidanje uroka, kako bi  “spasila život sinu”, skupo naplatile. Međutim, obje su nedugo potom i uhićene. Tijekom 2010. evidentirana je i  jedna prijevara kojom je  oštećen Zavod za mirovinsko  osiguranje. Muškarac je naime gotovo dvije godine podizao mirovinu za svog pokojnog oca.
– U prvih šest mjeseci ove  godine imali smo tri kaznena  djela prijevare na način da je  osoba pokušala unovčiti  lažni dobitni listić na CBC  aparatima za sreću, jedna  osoba napustila je hotel prije  nego je platila račun, evidentirano je jedno djelo posredovanja kod ishođenja kredita na način da je osoba platila polog, a kredit (strani)  nije realiziran – naveo je  Ivančević, a u nizu prijevara  zabilježena su i dva preuzimanja vozila koja potom nisu  plaćena, jedna osoba nije u  dogovorenom roku vratila  rent-a-car vozilo, a evidentiran je i slučaj kada je osoba  ostavila mehaničaru vozilo  koje mu je potom pokušao  prodati. Jedna starija osoba  prevarena je na već dobro  uhodani način skupo plativši  posuđe, četiri su osobe  plaćale lažnim karticama, a  prijavljene su i tri prijevare na  način da su osobe preuzele  robu koju potom nisu platile.  U nizu raznih načina na koje  prevaranti dolaze do zarade  zadarskoj policiji je prijavljen  i jedan pomalo bizaran slučaj  kada je prijavljen nepoznati  počinitelj koji je platio kravu,  a tele ukrao.
Široka lepeza raznih  prijavara
– Jednu smo osobu prijavili  jer je ukrala novčanik u kojemu se nalazio dobitni listić  kladionice koji je ta osoba  kasnije pokušala unovčiti,  procesuirali smo i osobu koja  je prodala ugostiteljski šank u  unajmljenom lokalu, a imali  smo i dvije prijevare na način  da su osobe uzele akontaciju  za izvođenje građevinskih radova koje potom nisu izvršili  – naveo je Ivančević dodajući  kako ove godine srećom još  uvijek nema prijevara sa  “zlatnim lančićem” kojih je  prethodnih godina bio cijeli  niz, a nije evidentiran ni novi  slučaj “razmjene krupnih  novčanica u sitno”.
No prevaranti ne miruju i  smišljaju uvijek nove “metode” pa opreza nije nikad dosta, upozorava Ivančević, a  posebno je apelirao na osobe  starije životne dobi napomenuvši još jednom da ne puštaju nepoznate osobe u kuću,  da obavezno zatraže isprave  od osoba koje im se predstavljaju kao službene te da  svaku sumnjivu osobu prijave na broj 192 ili u najbližoj  policijskoj postaji. Kada je riječ o turistima, Ivančević im  preporučuje obavezno zaključavanje vozila i prostorija  koje koriste, te isto tako da  vrijedne predmete drže pod  strogim nadzorom.


Trudna prodavačica masažera je prevarantica




Redakciji Zadarskog lista obratio se stariji muškarac koji je žrtva  prijevare dviju ženskih osoba. Jedna od njih, kaže, ima uočljiv trudnički  trbuh što je kod njega izazvalo samilost pa je pristao od nje kupiti  masažer. Pristanak je, kaže, uslijedio nakon što mu je cijenu s dvije tisuće  kuna snizila na 800 i to pod izlikom da će mu dati i za toliko jer treba novac  za nerođenu bebu s obzirom da je samohrana majka. Gratis masažer  obećala je donijeti naknadno, no nije, kaže naš sugovornik koji je najprije  sa ženom otišao do banke gdje je ispunio uplatnicu i uplatio traženi iznos,  a onda joj je još dao i napojnicu u gotovini za nerođenu bebu. Kasnije je  shvatio da mu nije ostavila ni uputstva za uporabu preskupo plaćenog  masažera, a ni obećanu garanciju. Muškarac je o svom slučaju odlučio  progovoriti javno ne bi li tako pomogao nekoj sljedećoj žrtvi “prodavačica”  – “mršave trudnice i punaćkije crnke s izraženim grudima”, obje stare oko  30 godina, a ujedno je želio pomoći i policiji u njihovom otkrivanju.


Čuvajte se džepara!


Tijekom ljetnih mjeseci na našem području ordiniraju i džeparoši koji često djeluju i u paru. Stoga policija upozorava građane da svoje novčanike drže pod nadzorom, a posebice u prodajnim centrima ili u situacijama kda se kreću među mnoštvom ljudi.


“Ispeglali” više od 3 milijuna kuna


“Mozak” jučer uhićenog prevarantskog trija, 32-godišnji Zagrepčanin, osumnjičen je da je tijekom prve polovine 2009. godine, odnosno u vrijeme dok je boravio u Velikoj Britaniji, lažnom dokumentacijom ishodio čak osam kreditnih kartica – po dvije kartice na ime četiri korisnika, i to strana državljana. Krivotvorene kartice prevarant je donio u Hrvatsku gdje ih je koristio od lipnja 2009. pa sve do ožujka 2011. godine. Blagodati svog “izuma” prevarant je podijelio s dvojicom prijatelja – 38-godišnjim Splićaninom i godinu mlađim prijateljem iz Slavonskog Broda kojima je davao kartice na korištenje.
Trojica muškaraca lažnim su karticama gotovo tri godine plaćali razne usluge i račune po trgovinama diljem Zadarske županije te tako “ispeglali” preko 600 tisuća kuna vrijednosti, a u Splitu, Zagrebu i Slavonskom Brodu još oko dva i pol milijuna kuna potrošivši prosječno svaki preko milijun kuna. Lagodan život trojicu prevaranata koštao je kaznenih prijava zbog više kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava.