Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Srce Jadrana

28.07.2011. 22:00
Srce Jadrana


Na sredini hrvatske jadranske obale, deset kilometara jugoistočno od Zadra na jadranskoj turističkoj cesti smjestio se Sukošan


Na sredini hrvatske jadranske obale, deset kilometara jugoistočno od Zadra na jadranskoj turističkoj cesti smjestio se Sukošan. Vrijeme nastanka mjesta nije pouzdano poznato, a iako prema nekim nagađanjima datira još iz doba rimskog vladanja na istočnoj jadranskoj obali, prvi izvorni pisani spomen Sukošana kao naselja potječe iz 1289. godine. Gospodarska osnova mjesta je poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo i, naravno, turizam. Sukošan prezentiramo u nastavku naše zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad”.
Staru sukošansku jezgru čini Trg gornja vrata odakle se pruža pogled na mnoge znamenitosti mjesta. Župna crkva sv. Kasijana datira iz 13. stoljeća, a uz nju je sagrađen zvonik po nacrtu poznatog arhitekta i konzervatora Ćirila Ivekovića. U samom centru starog sela nalazi se i crkvica Gospe od Milosti koja datira iz 17. stoljeća, a ljepotu sukošanske uvale svjedoči ljetnikovac zadarske nadbiskupije – Palac.
Uvečer ili za lošijeg vremena turisti i domaći vrijeme provode na 9,5 kilometara šetnice koja se svake godine uređuje i nadograđuje. Uz šetnicu je postavljena javna rasvjeta, kante za otpad te klupe za odmor, no ono čime se Sukošan možda i najviše ponosi jest hortikulturalna uređenost mjesta. Cijelo mjesto na zavidnoj je razini hortikultualne uređenosti čak i u sušnim ljetnim mjesecima. Kako travnate oaze ne bi bile uništavane čuvaju ih likovi iz Alana Forda koji se nalaze na tablama zabrane.
Glavna mjesna plaža je Dječji raj, a zanimljivo je da su je tako prozvali prvi sukošanski turisti dvadesetih godina 20. stoljeća. Tako je nazvana upravo zbog svoje plićine i pješčanog dna, što je odlika većine sukošanskih plaža. Za one koji vole intimu, tu su brojne uvale u koje mogu pobjeći od gužve. Na svim većim plažama postavljeni su potrebni sadržaji pa su tako opremljene kemijskim wc-ima, kantama za otpad, kabinama za presvlačenje, a iako se na početku sezone javio problem s radom tuševa problem je brzo riješen te sada svi tuševi rade. Na plažama se nalaze i sadržaji za zabavu, kao i brojni ugostiteljski obrti koji nude osvježenje i okrjepu.
Svojim gostima Sukošanci nude i brojna zabavna događanja kako bi im ljeto ostalo u što boljem sjećanju. Glavninu zabavne turističke ponude čine ribarske feštice i kreativne radionice za djecu i roditelje. Tradicionalne trke tovara i klapske večeri neizostavan su dio turističke ponude, a turisti upoznaju baštinu i kroz gostovanja hrvatskih KUD-ova. Osim kulturnih tu su i brojna sportska događanja, od turnira u malom nogometu koji je održan, turnira u vaterpolu, odbojke na pijesku, košarke i drugih sportova.
Nakon obilaska mjesta vraćamo se na sam početak, kod ureda Turističke zajednice Sukošan. Treba spomenuti da nas je kroz cijelo mjesto i natrag vodila smeđa signalizacija koja je postavljena na svim važnijim punktovima. I ispred TIZ-a zamjećujemo hortikulturalno uređenje, a u uredima od ljubaznih djelatnika gosti mogu dobiti upute, ali i mnoštvo brošura kako bi isplanirali što aktivniji i ugodniji odmor.


Palac – simbol Sukošana




Simbol mjesta i zaštitni znak Sukošana ljetnikovac je Zadarske nadbiskupije – Palac. Sagrađen je na umjetno nasutom otočiću usred uvale  krajem 15. stoljeća, a u njemu su vladali crkveni dostojanstvenici grada.  Dao ga je sagraditi zadarski nadbiskup Matheo Valaresso 1470. godine,  bila je to palača pravokutnog tlorisa na kat i monumentalnih dimenzija –   najvažniji primjerak ladanjske arhitekture. Za vrijeme Kandijskog rata  poslužio je kao zaštita Sukošanaca od Turaka. Danas su od Palaca ostali  samo skromni ostaci njegova nekada velebnoga zdanja, no u zalasku  sunca pruža jedinstven prizor, a ljeti kupači često otplivaju do njega kako bi  tamo potražili mir i odmor te iskoristili tu atraktivnu lokaciju za kupanje.