Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Trodnevna fešta od vina

28.07.2011. 22:00
Trodnevna fešta od vina


Do prije desetak godina nismo imali ni vinograda ni podruma, niti kvalitetnog vina, podsjetio je gradonačelnik Vrančić


Na Forumu je jučer svečano otvoren prvi Donat Wine Festival 2011., koji se u našem gradu održava do subote. Na svečanom otvaranju koje je uz bogat prigodni program i ponudu specijaliteta i biranih vina održano u šatoru na Forumu, okupljene je najprije, u ime organizatora, pozdravio predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije Liburna, Damir Jurjević, zahvalivši sponzorima i upoznavši nazočne s programom i ciljevima ove jedinstvene manifestacije. Okupljene uzvanike i građane pozdravio je i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, posebno pozdravivši ne samo sve uzgajivače vinove loze i proizvođače vina, nego i sve ljubitelje vina u koje je ubrojio i sam sebe, što su nazočni nagradili pljeskom.
Vinarstvu uloga koja mu pripada
– Doista sam sretan što mogu čestitati udrugi Liburna na ovom Festivalu vina i što smo mi Zadrani dočekali i doživjeli da možemo imati ovu manifestaciju koja se zove festival vina. Može se reći da do prije desetak godina nismo imali ni vinograda ni podruma, niti kvalitetnog vina i kroz ovih desetak godina vidi se izniman napredak našeg zadarskog kraja: Ravnih kotara, Bukovice, otoka i ostalih u vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu, istaknuo je dr. Vrančić, osvrnuvši se i na pojavu da je vina zadarskoga kraja do prije godinu-dvije bilo teško pronaći na policama trgovina i u zadarskim restoranima, no i to se mijenja nabolje, čemu će također najbolje doprinijeti ova manifestacija.
Okupljene je pozdravio i zadarski župan Stipe Zrilić, istaknuvši da Zadarska županija u vinogradarstvu i vinarstvu ima brojne prirodne pogodnosti.
– Nastavit ćemo naša nastojanja kako bi vinogradarstvo i vinarstvo dobilo onu ulogu koja mu i pripada, a pogotovo povezano s rastom turističke ponude i gospodarstva na našem području. Stoga su i država i Županija poduzele značajne korake u jačanju ove poljoprivredne grane, financirajući sve one koji su htjeli baviti se vinarstvom i vinogradarstvom, a takvih je u zadnjih nekoliko godina sve više, poručio je župan Stipe Zrilić.
Blind testing
Na Donat Wine Festu 2011. jučer je prikazana bogata ponuda vina, kako zadarskoga kraja, tako i gostiju iz Međimurja, a isto tako i gastro ponuda. Uz fritule, kroštule, paški sir, pršut, pancetu i druge suhomesnate proizvode, prikazana je i ponuda svježe i prerađene pastrve iz Jadranskoga mora, što je jedini takav projekt koji je uspio u mediteranskim zemljama.
Na Festivalu su priređene i akcije poput “blind testinga”, slijepoga testiranja vina za koje su izabrani ljudi iz publike, kuharskog showa svjetski poznatih kuhara iz Zadra, cocktail show te brojne degustacije hrane i vina, koje su potrajale do kasno u noć.