Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gosti sve češće traže bezglutenske namirnice i košer obroke

Autor: Valentina Mlađen

28.07.2013. 22:00
Gosti sve češće traže bezglutenske namirnice i košer obroke

Foto: Zvonko KUCELIN



Dalmatinski pršut, paški sir, slavonski kulen, paška janjetina, jadranska riba, kruh ispod peke… specijaliteti su bez kojih se, kažu, ne smije napustiti naša turistička odredišta, a gastroponuda nešto je čime se ponosi svako, pa i najmanje turističko mjestašce na našoj obali.
Ipak, struktura gostiju se mijenja i baš kao što se autohtona kuhinja morala prilagoditi pa se sada u većini restorana ona bazira na tradiciji s odmakom tako je sada pred ugostiteljima novi zahtjev – prilagodba gostima novog kova koji jedu bezglutensku hranu, košer ili halal obroke, traže vegeterijanski ili veganski meni.
Brojni “pizza cutovi” ponudit će vegeterijansku pizzu, ali ako ste alergični na brašno ili pripravke s glutenom ili ako tražite nešto malo maštovitije poput vegeterijanske tortilje, jedina opcija je uputiti se u neki od restorana i pitati što se nudi jer to nigdje na jelovniku nije istaknuto. Jedan pogled na menije i statistika je poražavajuća.
I na stranici TripAdvisor pod rubrikom restorani u Zadru od 67 restorana pod opcijom vegeterijanski čeka vas nula objekata. I dok su vegeterijanski jelovnici, a može se reći i veganski nešto što se ipak lakše da srediti, halal certifikat, a i strogi zahtjevi u spremanju košer hrane i dalje su nepoznanica na našoj obali.
Stjepan Felber iz Turističke zajednice Grada Zadra kaže kako nemaju puno upita o tome gdje mogu dobiti posebne obroke, dok se većina upita bazira na tome gdje mogu pojesti dobru ribu ili meso, no, kaže Felber, većina naših ugostitelja i restorana spremna je izići ususret gostima i ponuditi im obrok spremljen prema posebnim zahtjevima.
Na žalost zadarski ugostitelji nisu jedini u Dalmaciji koji još uvijek nisu nabavili halal certifikat ili u svoje jelovnike uveli i posebne obroke.