Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oživjela stara gradska jezgra Zadra

Autor: Valentina Mlađen

28.07.2013. 22:00
Oživjela stara gradska jezgra Zadra

Foto: Marin GOSPIĆ



KalelargArt – poznati i jedini zadarski festival ulične umjetnosti započeo je u subotu navečer uz pola sata kašnjenja. Na križanju Arheološkog muzeja i Boutique hostela Forum okupilo se solidno mnoštvo iščekujući početak izvedbe umjetnika. Neobična konstrukcija i još čudnije odjeveni umjetnici sa svojim rekvizitima bili su dovoljni da na pola sata zadrže publiku, unatoč naguravanju prolaznika koji su tražili bilo kakvu »rupu« s obzirom na vrlo prometnu Kalelargu u ljetnim mjesecima. Oni koji se nisu nigdje žurili ostajali su i proširivali krug zainteresiranih.
Šesti KalelargArt otvorila je splitska umjetnička skupina Saraswati Project, a oni su ujedno i glavni ovogodišnji izvođač. Nakon lanjske izvedbe koja je čini se više-manje festival samo održavala na životu kako bi se zadržao kontinuitet, splitski umjetnici pružili su publici ulični spektakl i to u vidu priče, plesa, glazbe, pjesme, performansa – od zračnih pa do igre s vatrom.
U subotu je ujedno ispred DM-a postavljen i ogromni štafelaj na kojem su Zadrani mogli doprinijeti u bojanju kontura grada, a umjetnička kulisa bila je i fasada Hostela koji je ove godine partner projekta KalelargArta kojim su proslavili i svoj rođendan.
Šest godina KalelargArta podsjetilo nas je i na neka bolja vremena ovog uličnog festivala kada se glumica Doris Pinčić spuštala s Gradske uprave ili letjela ponad zvonika Svete Stošije, kada je umjetnica Xiomara plesala u zraku na dugim svilenim trakama, članice Geste na pomičnoj platformi, a manifestacija se odvijala na tri lokacije. Kada su u KalelargArtu osim stranih izvođača sudjelovale zadarske snage sa svojim izvedbama. Vremena su danas ipak drugačija, kriza je učinila svoje i novca jednostavno nema, a kamoli za umjetnost koja je uvijek zadnja rupa na svirali.