Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mladiću koji je čekićem zatukao majku produljena mjera liječenja

28.07.2016. 22:00
Mladiću koji je čekićem zatukao majku produljena mjera liječenja


“Budi dobar”, dobacila je mladiću koji je prije pet i pol godina usmrtio majku, Dinu Sakiću, njegova 71-godišnja baka jučer u hodniku Županijskog suda u Zadru, dok su ga odvodili pravosudni policajci. Baka ga je ispratila blagim pogledom, a na Županijski sud jučer je došla iz Stankovaca, samo kako bi nakratko vidjela unuka nakon ročišta koje je imao pred Izvanraspravnim vijećem ovog suda.
Sakić je na zadarski Županijski sud doveden iz zatvora u Zagrebu gdje izdržava sedmogodišnju kaznu, a kako mu je izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, jučer je pred Izvanraspravno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Enke Moković došao u pratnji svog odvjetnika Frane Grbića. Nakon kraćeg razmatranja dostavljene liječničke dokumentacije vijeće je Sakiću još jednom produljilo mjeru liječenja na rok od godine dana, pa će istu proceduru proći i dogodine.
Sutkinja Enka Moković je u prosincu 2011. godine tada 21-godišnjeg Sakića, kao mlađeg punoljetnika, za ubojstvo majke Divne Morić (40) osudila je na kaznu zatvora od četiri godine i sedam mjeseci. Optužnicom mu se na teret stavljalo da je 26. veljače 2011. godine nakon svađe čekićem zatukao majku, a potom ju, u namjeri da prikrije tragove zločina, bacio u kućni zdenac za vodu. Prethodno je danima živio uz njeno mrtvo tijelo. Prije nego se doznalo za zločin, upravo je Marica Morić, majka pokojne Divne i baka Dina Sakića, prijavila kćerin nestanak niti ne posumnjavši na unuka.
Tužiteljstvo je prvotno tvrdilo kako je Dino majku usmrtio iz koristoljublja jer se pokazalo da joj je ukrao nakit i novac koji je potom prokockao. Tražili su da ga se osudi za teži, kvalificirani oblik kaznenog djela, no kod izricanja presude sutkinja Moković primijenila je institut sudskog ublažavanja kazne ispod posebnog minimuma od pet godina jer je utvrđeno da je mladić u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv u velikoj mjeri. No, kako su mu bile opozvane dvije uvjetne kazne u konačnici je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5,5 godina. Vrhovni sud je preinačio njezinu kaznenu sankciju i Sakića poslao na sedam godina u zatvor iz kojeg bi mogao izići za godinu i sedam mjeseci.