Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vremešni “poljoprivrednik” marihuanu sadio za liječenje

28.07.2016. 22:00
Vremešni “poljoprivrednik” marihuanu sadio za liječenje


Ovo sudsko vijeće, nakon provedenog dokaznog postupka, za okrivljenika Tomislava Rosana (77) donijelo je oslobađajuću presudu jer nije dokazano da je droga koja je pronađena u vrtu njegove obiteljske kuće u Pakoštanima bila namijenjena prodaji, kako je to tužiteljstvo u optužnici navelo. Za osuđujuću presudu sve činjenice moraju nedvojbeno biti dokazane, a ovo vijeće nije pronašlo čvrste dokaze da droga nije bila namijenjena za osobnu uporabu kako je to optuženik u svojoj obrani tvrdio, rekao je Ivan Marković, sudac Općinskog suda u Zadru izričući presudu starom policijskom znancu kod kojeg je u prosincu 2012. godine pronađeno ukupno 17 stabljika kanabisa.
Njemu je, naime, u svibnju ove godine policija u podrumu kuće pronašla cijeli, dobro opremljen laboratorij s ukupno 460 stabljika te biljke, a u oba slučaja vremešni “poljoprivrednik” tvrdio je kako ih uzgaja za izradu pripravaka – čajeva i obloga, za liječenje astme, gihta i odnosno, kako je kazao “da bi ublažio svoje višestruke zdravstvene probleme”.
Tijekom postupka saslušan je vještak psihijatrijske struke dr. Darko Labura koji je utvrdio kako je okrivljenik uvjeren da mu uzgoj stabiljka marihuane pomaže u liječenju njegovih bolesti.
 Vještak je zaključio da je Rosan posljedično smanjeno ubrojiv te je ostavio otvorenu mogućnost da mu marihuana zaista pomaže, iako je istaknuo kako to nije znanstveno dokazano.