Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za pokušaj ubojstva Gulana Burčulu 25 mjeseci zatvora

28.07.2016. 22:00
Za pokušaj ubojstva Gulana Burčulu 25 mjeseci zatvora


Zbog pokušaja ubojstva načelnika ravnokotarske Općine Galovac, 35-godišnjeg Marina Gulana, i oštećenja njegova automobila, jučer je na Županijskom sudu u Zadru 37-godišnji Nikola Burčul nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 25 mjeseci.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Hrvoja Viskovića Burčula je proglasilo krivim za oba kaznena djela koja mu je Županijsko državno odvjetništvo optužnicom stavljalo na teret.
Za kazneno djelo ubojstva u pokušaju odmjerena mu je kazna od dvije godine zatvora, a za uništenje i oštećenje tuđe pokretne stvari još dva mjeseca, odnosno ukupno 25 mjeseci bezuvjetnog zatvora u koji mu se uračunava nešto više od mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru.
Prema navodima zadarskog ŽDO-a, koje je u ovom slučaju zastupao Radovan Marijanović, Burčul je s namjerom da liši života, a nakon dugogodišnje netrpeljivosti, 18. srpnja 2013. godine metalnom palicom napao i izudarao aktualnog galovačkog načelnika. U optužnici stoji kako je Burčul prolazeći pored Gulana svojim kombijem, dok je on razgovarao s jednim sumještaninom, dobacio: “Neću te tu, čekat ću te dolje”, a potom ga i presreo kombijem kod nogometnog igrališta. Kad je Gulan naišao svojim automobilom, Burčul mu je, tvrdi tužiteljstvo, dva puta presreo put i razjaren noseći metalnu palicu u rukama krenuo prema njemu. Potom mu je rekao: “Gotov si, dobit ćeš svoje”, i započeo ga udarati ciljajući mu glavu. Udarce je Gulan amortizirao štiteći se rukama, a potom je pronašao papar sprej i poprskao ga te tako spriječio daljnje ozljeđivanje. Uspio je pobjeći, ali su mu u napadu slomljeni nos i mali prst lijeve ruke.