Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stvara se slika zdravlja jadranskih regija

Autor: Siniša Klarica

28.08.2008. 22:00
Stvara se slika zdravlja jadranskih regija

Foto: Adam VIDAS



Cilj projekta bio je, pomoću projektom utvrđenih indikatora procjene, utvrditi stanje zdravlja građana jadranskih regija kako bi se odredila specifična područja budućih javnozdravstvenih intervencija, koja će se podudarati sa zdravstvenim potrebama stanovništva tih regija
Danas će se u Domu Zadarske županije održati završna aktivnost projekta HANS. Tom prilikom jučer je održana tiskovna konferencija na kojoj su govorili zadarski župan Stipe Zrilić, koordinator projekta Lovro Jurišić i stručna suradnica u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Franka Krajnović. Projekt HANS (Health Adriatic Network Skills) zajednički je prekogranični projekt talijanskih i hrvatskih partnera, sufinanciran sredstvima Europske komisije. Vodeći hrvatski partner je Zadarska županija s partnerima Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinskom županijom. Ugovorom o darovnici predviđena vrijednost projekta je do 107.978,46 eura, od čega je 72.48 posto sufinancirala Europska komisija. Projektom je obuhvaćeno 16,5 milijuna stanovnika u području jadranskog bazena.
Cilj projekta bio je, pomoću projektom utvrđenih indikatora procjene, utvrditi stanje zdravlja građana jadranskih regija kako bi se odredila specifična područja budućih javnozdravstvenih intervencija, koja će se podudarati sa zdravstvenim potrebama stanovništva tih regija. Rezultati projekta upućuju na potrebu osnivanja Epidemiološkog opservatorija na Jadranu. Istaknuto je da je mreža razvijena tijekom provođenja projekta vrlo solidna osnova za funkcionalno povezivanje kroz osnivanje jedinstvene Zdravstvene agencije jadranske regije, što bi doprinijelo razvoju politike za zdravlje u EU. Župan Stipe Zrilić upozorio je na važnost povezivanja znanstvenih institucija na području Jadrana te da je metodologija izrade stanja zdravlja bila slična onoj koja je primijenjena u izradi iste takve studije za Zadarsku županiju.
– Značajan doprinos ovog projekta mogućnost je usporedbe projektnih rezultata s podacima i zdravstveno-statističkim pokazateljima iz jedinstvene baze podataka WHO EU Zdravlje za sve, što je vrlo značajno u planiranju bilo kakvih intervencija vezanih za zdravlje i zdravstvenu zaštitu na području cijele EU. Područje zdravlja i zdravstvene zaštite za sve građane EU je prioritetno, posebice kada se uzme u obzir otvaranje granica i sloboda kretanja svih građana te mogući utjecaj na funkcionalne međuregionalne migracije. Ovakav nadzor i epidemiološko praćenje stanja zdravlja daje realnu mogućnost za kvalitetniju zdravstvenu skrb te primjenu primjera najbolje prakse u sličnim sredinama na objema stranama Jadrana, na različitim područjima zdravstvene problematike u kojima se ukaže potreba za intervencijama, rekao je projektni koordinator Lovro Jurišić, inače pomoćnik pročelnika za razvoj i infrastrukturu u Zadarskoj županiji. Franka Krajnović je dodala da će se u slici zdravlja jadranske regije moći vidjeti zanimljivi podaci.
– Vidjet će se da poznati Forbesov podatak o Hrvatima i alkoholu nije utemeljen baš na znanstvenim temeljima. Od ostalih zanimljivosti vidjet će se da Albanci više puše od Hrvata, a Talijani manje, rekla je između ostalog Franka Krajnović.