Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Miliša: Jovanović sa svime eksperimentira!

Autor: Teuta Babajko Jamičić

28.08.2012. 22:00
Miliša: Jovanović sa svime  eksperimentira!

Foto: Vedran SITNICA



Nedopustivo je da se ovakva odluka donosi preko noći i to bez pitanja prosvjetnih djelatnika. Ministar Jovanović jednostavno ne zna što radi! Kako program koji se uvodi u sve škole može biti eksperimentalan? Eksperimentalan može jedino biti zato što ga uvodi Jovanović koji sa svime eksperimentira, oštar je dr. Miliša
Od ove jeseni u  osnovnim i srednjim školama eksperimentalno će se  početi provoditi zdravstveni  odgoj, čije će se teme integrirati u postojeće školske  predmete, a dodatni sadržaji  u sat razredne zajednice.  Najavio je to ministar Željko  Jovanović na predstavljanju  prijedloga kurikuluma  zdravstvenog odgoja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
Prema Jovanovićevim riječima zdravstveni odgoj put  je prema zdravijoj budućnosti. Bez njega, kako drži Jovanović, nema zdrave Hrvatske. Zdravstvenim odgoj  omogućit će mladima da  steknu znanja i vještine te  vrijednosti i stajališta za kvalitetniji i dulji život.
Odluka preko noći
U Ministarstvu znanosti,  zdravstva i obrazovanja  smatraju da će zdravstveni  odgoj pridonijeti prevenciji  bolesti povezanih s prehranom i pretilošću, ovisnosti,  spolno prenosivih bolesti,  neplaniranih trudnoća, nasilja te među ostalim, zaštiti  mentalnog i reproduktivnog  zdravlja.
Protivnicima uvođenja  zdravstvenog odgoja i onima  koji ga poistovjećuju sa seksualnim odgojem, ministar  Jovanović je poručio da ne  znaju što rade, jer je, kako je  istaknuo, zdravstveni odgoj  mnogo širi od seksualnog  koji će biti samo jedan dio  unutar njega.
Vinko Filipović, ravnatelj  Agencije za odgoj i obrazovanje, pojasnio je da će se  zdravstveni odgoj predavati  kao dio prirode i društva,  prirode, biologije, tjelesne i  zdravstvene kulture, psihologije, a u četiri modula:  “Živjeti zdravo”, “Prevencija  ovisnosti”, “Prevencija nasilničkog ponašanja” te “Spolna/rodna ravnopravnost i  odgovorno spolno ponašanje”.
Predstavljanje kurikuluma zdravstvenog odgoja  zbunilo je struku, prije svega  one koji bi ga trebali implementirati u redoviti školski program. Zadarske škole  nikakve službene obavijesti  o uvođenju zdravstvenog odgoja nisu dobile, iako je Jovanović njegovu primjenu  najavio već za prvi dan škole,  3. rujna, dakle za svega nekoliko dana.
Nastavnici i djelatnici  stručnih službi u zadarskim  osnovnim školama informacije o uvođenju zdravstvenog odgoja dobili su iz medija. Nikome nije jasno zašto  je takva odluka donesena  preko noći, bez prethodne  najave te ako je riječ o redovnom programu, zašto se  on naziva eksperimentalnim.
Jagoda Gauta, psihologinja u Osnovnoj školi Šime  Budinića, u kojoj je 2008.  godine eksperimentalno proveden program zdravstvenog odgoja udruge GROZD,  navodi da službenih informacija o primjeni programa  još nema.
– Iznenađena sam Jovanovićevom najavom jer nitko  sa školom, nastavnicima i  stručnim djelatnicima nije  kontaktirao. O najavi  uvođenja zdravstvenog programa prije posla doznala  sam iz medija, što me je jako  iznenadilo, ostao mi je samo  jedan veliki upitnik iznad  glave, kaže Jagoda Gauta,  dodajući da ništa više informacija nemaju ni njezine  kolegice i kolege u Osnovnoj  školi Šime Budinića.
Prosvjetni djelatnici zatečeni su Jovanovićevom  najavom, glasno komentirajući da se ovakve odluke ne  donose preko noći, osobito  ne bez konzultacija s onima  koji ih trebaju provoditi.
– Iz onoga što je najavio  ministar Jovanović uopće nije jasno je li riječ o redovnom  programu i tko ga je sve  dužan provoditi. Dodatno  zbunjuje naziv eksperimentalni program, ako je ekperimentalni, nije redovni. Sve  u svemu, nula bodova jer još  službenih obavijesti o svemu  tome nema, govori Gauta,  dodajući da je provođenje  zdravstvenog odgoja pod velikim upitnikom jer redovnim programom to uopće nije predviđeno.
Prozvan i zbog premijerove  supruge
Ni u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje nema nikakvih informacija o  uvođenju zdravstvenog odgoja u redoviti školski program. Ravnatelj škole Marko  Marin navodi da unatoč medijskim najavama službenih  informacija iz Ministarstva  znanosti, obrazovanja i  sporta još uvijek nema.
– Ministar je najavio da će  se s provođenjem zdravstvenog odgoja krenuti od početka školske godine, dakle od  prvog dana škole, a mi nikakvih službenih informacija  još nemamo. Očekujem da  ćemo kakav službeni dopis  od ministra Jovanovića dobiti  danas ili sutra. U svakom  slučaju, ako sa zdravstvenim  odgojem krećemo od ponedjeljka, moramo to znati, moramo se pripremiti, kaže Marin, dodajući da je ministar  Jovanović ovakvu odluku trebao donijeti mnogo ranije,  najkasnije u lipnju.
Odluke o uvođenju novog  programa, kako drži Marin,  nikako se ne bi trebale donositi u zadnji čas. No, ako je  to konačna odluka za koju  prosvjetari čekaju službenu  potvrdu, Marin kaže da će se  škola pripremiti i provesti je  u djelo.
Zadarski pedagog dr.  Zlatko Miliša, koji je u vrijeme bivše vlasti bio u Povjerenstvu za zdravstveni odgoj i obrazovanje u Primorčevom ministarstvu, za  Jovanovićevu odluku tvrdi  da je skandalozna.
– Nedopustivo je da se  ovakva odluka donosi preko  noći i to bez pitanja prosvjetnih djelatnika. Ministar  Jovanović jednostavno ne  zna što radi! Kako program  koji se uvodi u sve škole  može biti eksperimentalan?  Eksperimentalan može jedino biti zato što ga uvodi  Jovanović koji sa svime eksperimentira, oštar je dr. Miliša, koji Jovanoviću zamjera što je premijerovu suprugu Sanju Musić Milanović imenovao u stručno povjerenstvo resornog ministarstva, i to bez znanja javnosti.
Miliša ne skriva koliko je  ljut na ministra Jovanovića.  Zamjera mu više stvari, a  kako kaže Miliša, najviše mu  smeta što je vještinu komuniciranja izbacio iz zdravstvenog odgoja. Umjesto  vještine komuniciranja Jovanović je uveo spolnu/rodnu ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje.
– Škole su nepripremljene  i pitanje je tko će realizirati  odgojni program koji je donijelo četveročlano povjerenstvo u kojemu je premijerova supruga. Zar Jovanović očekuje da će takav  program smanjiti depresiju i  nasilje kod maloljetnika,  kaže dr. Miliša, koji vjeruje  da će Jovanovićeva nova  praksa na noge dignuti širu  prosvjetnu javnost.