Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Elitni stanovi na Brodarici, hotel na Relji

Autor: Siniša Klarica

28.08.2013. 22:00
Elitni stanovi na Brodarici, hotel na Relji

Foto: Adam VIDAS



Kriza koja u Hrvatskoj traje veće šestu godinu, dobro je načela i zadarske građevinske tvrtke. Još donedavno, Zadar se u hrvatskoj javnosti prikazivao kao jedan od primjera graditeljskog buma. Veliki infrastrukturni objekti koji su građeni u okolici, poput autoceste, Kalmetine i sl., sinergijskim su učinkom potaknuli gradnju ponajprije stambenih jedinica i trgovačkih centara. No rezultat svega toga je nekoliko tisuća praznih stanova, trgovački centri od kojih neki dobro rade, a neki izgledaju kao da primaju transfuziju. Jasno vidljivog izlaska iz krize, slaže se većina poduzetnika s kojima smo razgovarali, za sad nema, ali mic po mic i graditeljstvo pomalo izlazi iz letargije.
Građevinski konzorcij Ivana Jurjevića koji čine “Lignum” i “Vodoinstalacija” uvijek su u “aktivi”. Stambeni blok koji niče na terenu nekadašnje Prigorke bit će jedan od najelitnijih zadarskih kvartova. Budući da se gradilište nalazi u turističkoj zoni, moralo je mirovati tijekom ljetnih mjeseci.
Holding Jadraninvest i njegova poduzeća pripremaju gradnju trgovačkog centra i 100 stambenih jedinica iza škole Šimuna Kožičića Benje na Mocirama. Sredinom rujna Gradsko vijeće Zadra trebalo bi nakon javne rasprave usvojiti urbanistički plan tog područja koji bi detaljizirao iskoristivost prostora nekadašnje vododerine. Što se tiče velikog doma za stare osobe na Belafuži, on će morati pričekati gradnju trgovinskog centra. Prvi čovjek holdinga Mladen Ninčević kaže da unatoč krizi u njegovoj tvrtki nije bilo značajnijih otpuštanja radnika, već su se radnici prebacivali iz jedne u drugu tvrtku unutar Jadraninvenstova tima. Cijeli proces bio je lakši jer se radi o menadžmentu, a ne o građevinskoj operativi.
Jedan od najpoznatijih zadarskih graditelja Duca posljednje vrijeme posluje s milijunskim minusima. Njegov partner na projektu Polačišće Mladen Ninčević kaže da će se Duca sigurno izvući i nastaviti uspješno poslovati, tim više što bi za 30-ak dana trebala biti gotova priprema za lokacijsku dozvolu upravo za taj projekt na Relji, gdje bi trebao niknuti novi gradski hotel.