Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Počinje gradnja novog putničkog terminala u Gaženici

28.08.2016. 22:00
Počinje gradnja novog putničkog terminala u Gaženici


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jučer je s učenicima Pomorske škole položila kamen temeljac kojim je svečano obilježen početak radova na zgradi budućeg terminala nove putničke luke Gaženica.
– Već godinama od Kalmete i Longina slušam priče o Gaženici i planovima za razvoj ove luke. Divim se njihovu entuzijazmu s kojim su sve ove godine, usprkos političkim i drugim preprekama, ustrajali na ovom projektu, vjerovali u njega i radili požrtvovno kako bi osigurali ovaj razvojni projekt, koji će značiti puno, ne samo za grad Zadar i Zadarsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku, rekla je Grabar-Kitarović.
Ovi radovi predstavljaju treću i završnu fazu realizacije Projekta Nove luke Gaženica započetog još prije devet godina. Njihov dovršetak kojim bi se otvorila zgrada terminala površine 24.537 metra četvorna s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša očekuje se za 14 mjeseci, odnosno početkom 2018. godine.
Najveći infrastrukturni projekt
– Prve dvije faze gradnje tekle su bez zastoja, uštedjeli smo 40 milijuna od planiranih troškova, a ova faza trebala je biti završena još 2014. godine. No zbog uplitanja politike u najnegativnijem smislu, izgubljene su četiri godine, istaknuo je na svečanosti Božidar Longin, zadarski dožupan i predsjednik Nadzornog odbora Lučke uprave Zadar, a gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta podsjetio je kako su se oko ovog projekta vrijednog 24.705.552,57 eura bez PDV-a, čiji je kreditor njemačka razvojna banka KfW-Development Bank, godinama unatrag lomila koplja. Podsjetio je da se ideja za izmještanjem luke s poluotoka i gradnjom nove luke u Gaženici rodila još davne 1970. godine, ali da je za realizaciju te ideje ipak trebalo sačekati stvaranje samostalne i demokratske Republike Hrvatske.
– Ovo je najznačajniji i najveći infrastrukturni zadarski projekt u posljednjih 100 i više godina. Oko njega su se lomila koplja, odvijale su se borbe protiv raznih lobija i sukoba mišljenja s političkim elitama. No, ovo je tako dobar gospodarski i turistički važan projekt za Zadar i Hrvatsku, da ga se nije moglo zaustaviti, kazao je gradonačelnik Kalmeta podsjetivši da je za vrijeme Vlade pokojnog Ivice Račana donesena važna odluka kojom se izmijenio status luke Gaženica na način da je ona proglašena lukom od državnog interesa.
Kruzerski uzlet
– To je dalo jedan novi zamah projektu koji je potom tekao dobro dok SDP nije ponovno došao na vlast. Tada su počeli crni dani za razvoj ove luke, no danas smo ipak tu na otvorenju radova, rekao je Kalmeta istaknuvši vrijednost ovog projekta i zbog budućeg novog zapošljavanja.
– Efekt ove luke osjećat će se narednih sto i više godina. Zadrani više neće morati strepiti za budućnost svoje djece, zaključio je Kalmeta.
Oleg Butković, tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture osvrnuo se na povećanje broja putnika s kruzera za čak 70 posto u odnosu na lani te izrazio zadovoljstvo što svjedoči početku radova u luci za koju drži kako će postati najvažnija luka na Mediteranu i buduća nezaobilazna točka na kartama pomorskih prometnih pravaca u Europi.
– Ovo je hvalevrijedan projekt Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Grada Zadra, Zadarske županije, Lučke uprave Zadar, projektanata i izvođača radova utemeljen na desetljeću kontinuiranog ulaganja, rada, planiranja, koordinacije i suradnje svih uključenih subjekata. Ova godina značajna je zbog početka radova na trećoj, završnoj fazi nastavka aktivnosti na koncesioniranju lučkih područja, implementaciji plana sigurnosne zaštite te zbog međunarodnog natječaja za odabir koncesionara buduće zgrade terminala čija objava je planirana do kraja ove godine, rekao je Butković istaknuvši važnost geostrateškog položaja Gaženice.
Između Venecije i Dubrovnika
– Zahvaljujući centralnoj poziciji na Jadranu, na pola puta između Venecije i Dubrovnika, te prednostima dobro osmišljene i izvedene prometne infrastrukture zadarska je destinacija izuzetno atraktivna i posebno zanimljiva kruzerskim kompanijama, istaknuo je Butković te kao prednosti zadarske luke naveo blizinu triju aerodroma, pet nacionalnih parkova, tri parka prirode, atraktivne gradove, otoke te činjenicu da se do luke brzom cestom može stići direktno s autoceste.
– Vjerujem da će se zadarska luka etablirati u jednu od najznačajnih na području Europe, zaključio je Butković.