Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izvrsnima stipendije, ponavljači vraćaju novac

Autor: Siniša Klarica

28.09.2009. 22:00
Izvrsnima stipendije, ponavljači vraćaju novac

Foto: Adam VIDAS



Zbog neispunjenja redovnog školovanja i prosjeka ocjena, stipendije će morati vratiti i neki zadarski veslači, rekao je resorni pročelnik Joso Nekić
Izvrsnost, a ne socijalni status bit će odlike novog pravilnika o stipendiranju učenika i studenata. To se moglo čuti na današnjem kolegiju zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića, a pravilnik se mijenja dijelom i zbog usklađenja s bolonjskim procesom. Grad Zadar je za stipendije nadarenih učenika u proračunu rezervirao 2,6 milijuna kuna. Posebno će se stipendirati deficitarne struke tako da od 100 stipendija, 15 njih uživat će srednjoškolci, 55 redovni studenti. Od tog broja, 30 stipendija ide za studente za prve godine, a 25 za studente starijih godišta. Osigurano je još 25 stipendija za studente deficitarnih struka.
– Tako će mjesečno srednjoškolci dobijati 300 kn, studenti u Zadru 1.000, a oni koji studiraju izvan Zadra 1.600 kuna. Ukupno je do sad podjeljeno 233 stipendije, plus 53 učeničkih u ukupnom iznosu 235.000 kn. Desetak studenata izgubilo je stipendiju zbog upisa „parcijale” , a samo jedan učenik nije uspio. Zbog neispunjenja redovnog školovanja i prosjeka ocjena, stipendije će morati vratiti i neki zadarski veslači, rekao je resorni pročelnik Joso Nekić.
Umjesto gradskog poglavarstva o stipendijama će odlučivati povjerenstvo, dodaje Nekić, a natječaj će i ove godine biti objavljen početkom studenog. Gradonačelnik Vrančić rekao je da je svrha ovog pravilnika o stipendiranju, stimulirati izvrsnost, a pitanje školovanja socijalno ugroženih Grad Zadar će rješavati na drugi način.
Najveći broj od 49 bespravno useljenih stanara u gradske stanove čine upravo socijalni slučajevi. Krajem prosinca ističe rok za prijavu na listu onih koji potrebuju gradski socijalnistan, no Gradu nemale probleme čine upravo oni koji bespravno korsite gradske stanove. Kako ne bi stvarali još veće socijalne slučajeve, Grad Zadar često odustaje od ovrhe. Zanimljivo jeda je da je po spomenutoj listi, dodijeljeno samo osam stanova, pa se gradonačelnik Vrančić pita kako biti pravičan. Ako se ide na novu listu i u novi natječaj, ostat će zakinuti oni koji su na list već godinama, a ako se ne ide u novi natječaj, oni potrebiti nemaju izgleda uopće doći na listu za gradski siocijalni stan. Kompromisni je prijedlog da se ide na novu listu koja će ubuduće važiti samo dvije godine. Nedostatak gradskih socijalnih stanova trebao bi se premostiti izgradnjom stanova najprije u okviru Detaljnog plana uređenja područja nekadašnje vojarne Crvene kuće, a kasnije na Belafuži.
Kolegij gradonačelnika sigurno će po dobru upamtiti i hrvatski ratni vojni invalid Ivica Vrsaljko. Vrsaljko je od Grada dobio parcelu od 749 m/2 u Crnom i to za rješavanje stambenog pitanja. Vrsaljku je ministarstvo branitelja prije toga odobrilo stambeni kredit, a prema zakonskim odredbama, Grad Zadar je dužan bio iznaći zemljište. Od 2004. i stupanja zakona koji rješava propblematiku stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida, Grad Zadar je podijelio 29 parcela. Deset ih je podjeljeno u Katastarskoj općini Crno, tri u K.O Zadar i šesnaest u K.O. Bokanjac.
Gradonačelnik Vrančić još je jednom ponovio kako se sljedeće godine neće ići u realizaciju obnove Trga Petra Zoranića, nego u obnovu Trga Pape Ivana Pavla II. (Forum). Trg Petra Zoranića će se samo konzervirati do sljedeće prilike. Nešto malo dalje, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije dobila je produženje ugovora o najmu prostora. No na kolegiju se čulo da bi se ova, vrlo aktivna udruga, mogla proširiti i na prostor koji danas koristi Udruga navijača Tornado.