Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljubitelji raketnog modelarstva došli na svoje

Autor: Valentina Mlađen

28.09.2009. 22:00
Ljubitelji raketnog modelarstva došli na svoje

Foto: Filip BRALA



Srednja škola Obrovac prošlog vikenda ugostila je natjecanje koje je okupilo ljubitelje raketnog modelarstva iz cijele Hrvatske. U organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza na Žegarskom polju upriličeno je 9. otvoreno prvenstvo Dalmacije i 9. kup Dalmacije u raketnom modelarstvu za djecu i mladež. Suorganizatori natjecanja su Udruga tehničke kulture “Faust Vrančić”, Klub mladih tehničara srednje škole “Obrovac” te Amatersko-raketno astronautički klub Dubrava – Zagreb. Natjecanje je omogućeno zahvaljujući pokroviteljstvu Zajednica tehničke kulture Zadarske županije kao i Grada Obrovca. Uz domaćine koji su sudjelovali s dvije ekipe u Otvorenom prvenstvu Dalmacije sudjelovale su i ekipe iz Splita, Sinja, Šibenika i Vodica, dok su u Kupu Dalmacije sudjelovali gradovi iz cijele Hrvatske. Natjecanje se odvijalo u kategorijama nacionalne klase u raketnom modelarstvu za učenike osnovnih škola te za učenike srednjih škola. Odvijalo se u dvije discipline: rakete s padobranom S3A i rakete s trakom S6A.
Rakete s kojima su klubovi sudjelovali u natjecanju bile su zapravo po modelima sve iste uz male preinake koje su modelari sami osmislili. Pri ispaljenju rakete mjeri se vrijeme od početka leta sa starta pa do spuštanja. Rakete moraju imati kvalitetan let, stabilnu putanju bez vrludanja, otvara se padobran ili traka te se raketa mora prizemljiti. Što duže je raketa u zraku i vrijeme je bolje let se smatra uspješnijim, ako zadovoljava sve ostale kriterije.
– Raketno modelarstvo je kombinacija tehnike i sporta. Za ispaliti raketu učenici moraju imati sposobnosti i znanja u tehnici, a sport je na taj način kad vi ispalite raketu da ona zna odletjeti prilično daleko pa treba po nju trčati, opisao je raketno modelarstvo u jednoj rečenici Mate Biloglav, voditelj sekcije Raketna tehnika “KMT srednje škole Obrovac”.
Natjecatelja je bilo mnogo, a uz vjetrovito vrijeme javljali su se i problemi pri ispaljivanju, nestabilan let ili neotvaranje padobrana. Ipak moglo se tu vidjeti i pravih ispaljivanja i raketnih letova mladih stručnjaka. Za najbolje, nagrade su bile pohvalnice i medalje koje će s ponosom spremiti u ormar pokraj svog modela rakete.


 NAJBOLJI RAKETAŠI DALMACIJE


U Kupu Dalmacije u raketnom modelarstvu za djecu i mladež osnovnih škola u kategoriji rakete s padobranom S 3A prvo mjesto ekipno osvojila je ekipa ZTK “Split” – ekipa 1, dok je prvo mjesto pojedinačno osvojila Lara Šodan iz iste ekipe. U kategoriji rakete s trakom S 6A za osnovne škole prvo mjesto ekipno osvojila je ekipa Osnovne škole “Bol” iz Splita, a pojedinačno Marko Marasović iz UTK “Faust Vrančić” Obrovac. Od srednjih škola u kategoriji rakete s padobranom S 3A prvo mjesto ekipno osvojila je ekipa UTK “FaustVrančić” iz Obrovca, a pojedinačno Tomislav Karamarko iz iste ekipe. U kategoriji rakete s trakom S 6A prvo mjesto ekipno osvojila je ekipa KMT srednje škole Obrovac, a pojedninačno Jure Josić iz iste ekipe.
Na Otvorenom prvenstvu Dalmacije u raketnom modelarstvu za djecu i mladež osnovnih škola u kategoriji rakete s padobranom S 3A osvojila je ekipa ARAK Dubrava- Zagreb, dok je pojedinačno prvo mjesto osvojio Krešimir Topolovec iz iste ekipe. U kategoriji rakete s trakom S 6A prvo mjesto ekipno otišlo je u CTK Dubrava – Zagreb, dok je pojedinačno prvo mjesto osvojio Marko Jugović iz LK Sokol – Zagreb. U otvorenom prvenstvu Dalmacije za srednje škole u kategoriji za rakete s padobranom S 3A prvo mjesto ekipno osvojila je ekipa UTK “Faust Vrančić” iz Obrovca, a prvo mjesto pojedinačno Tomislav Karamarko također iz iste ekipe. U kategoriji rakete s trakom S 6A prvo mjesto ekipno osvojila je ekipa ARAK Dubrava – Zagreb, dok je prvo mjesto pojedinačno osvojila je Ivana Mišković također iz iste ekipe.