Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Opet odgođeno suđenje Josipu Modriću i Franu Olujiću

28.09.2010. 22:00
Opet odgođeno suđenje Josipu Modriću i Franu Olujiću


Bivšem nogometašu i mladom pravniku suđenje je započelo 31. ožujka, no do danas uspjeli su im tek pročitati optužnicu. U šest mjeseci četiri su rasprave odgođene, a zatraženo je i izuzeće suca
Jučer je ponovno odgođeno suđenje Josipu Modriću (31), bivšem nogometašu Zadra i Rijeke te Franu Olujiću (33), mladom pravniku i sinu poznatog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića, kojima se pred Županijskim sudom u Zadru sudi zbog preprodaje, odnosno posjeda, 7,07 grama kokaina. Koji su razlozi još jedne odgode, nismo uspjeli doznati, jer je u nizu novih pravila koje je zadarski Županijski sud donio za odnose s javnošću, umjesto obrazloženja u sudnici, novinare na ulazu u Sud dočekala samo poruka da se rasprava odgađa za 14. listopada.
Inače, bivšem nogometašu i mladom pravniku suđenje je trebalo započeti 31. ožujka, no kako se prvooptuženi Modrić tada nije pojavio zbog zdravstvenih problema, glavna je rasprava odgođena za 25. svibnja. Njegov zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković opravdao ga je izjavivši da je njegovom klijentu tijekom prethodne noći pozlilo, zbog čega prima infuziju. No, ni zakazana rasprava u svibnju nije održana i to iz dva razloga. Prvi je bio spriječenost dolaska na raspravu jednog od glavnih svjedoka, a drugi što je Modrićev odvjetnik na samom početku glavne rasprave predsjednici sudskog vijeća Enki Moković dostavio zahtjev za njenim izuzećem obrazlažući to činjenicom što je sutkinja u izvanraspravnom vijeću sudjelovala u odluci o pritvaranju njegova branjenika. Predsjednik Županijskog suda u Zadru, Antun Klišmanić, udovoljio je njegovom zahtjevu pa je 7. lipnja slučaj dodijeljen sucu Marijanu Bitangi. Sljedeće ročište zakazano je za kraj lipnja, no uslijedila je još jedna odgoda za rujan, odnosno jučer.
Prema optužnici, Modrić i Olujić uhićeni su nakon što je Modrić u srpnju prošle godine na zadarskom trajektnom pristaništu izašavši iz BMW-a splitskih registracija prišao Olujiću i prodao mu 7,07 grama kokaina. Za kokain pakiran u jednu bijelu PVC vrećicu Olujić mu je u ruke predao neutvrđeni iznos, novca nakon čega je otišao trajektom za Preko na otoku Ugljanu.
Kako se “trgovina” odvijala na očigled inspektora Odjela za narkotike,
Modrić je s 2,56 grama kokaina u džepu, kao i 1.800 kuna od prodaje kokaina, uhićen tri sata kasnije na Putu Murvice, a Olujić odmah nakon prodaje u trajektu. Prema navodima optužnice, policajci su na trajektu s njim zatekli i Aljošu Roksandića nakon čega im je Olujić dobrovoljno izručio paketić s drogom. Tijekom istrage i Olujić i Modrić su iskoristili zakonsko pravo i branili se šutnjom, ali je Modrić potom, na samom kraju istražnog postupka, iznio svoju obranu, koristeći pritom zakonsko pravo da ne odgovara na pitanja.
Izjavio je da je povremeni konzument kokaina te da je nekoliko dana prije za vlastite potrebe u Zagrebu kupio deset grama. Na dan uhićenja krenuo je trajektom na tulum u Preko i sa sobom ponio dio kupljenog kokaina, no kada je izišao iz automobila i krenuo kupiti karte za trajekt, uočio je dva policajca u civilu. Uspaničio se zbog droge koju je imao, nakon čega je, kako je tada kazao istražnom sucu, u masi ljudi vidio Frana Olujića kojeg poznaje od ranije. Prišao mu je, pozdravio ga, te mu je bez njegova znanja stavio kesicu s drogom u džep misleći da neće nikome biti sumnjiv jer je odvjetnik.
Olujić se branio šutnjom, a iako se očekivalo da će ga braniti otac, on je za svog odvjetnika izabrao Ivana Lovrića, odvjetnika iz Zagreba.