Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blago iz morskih dubina

28.09.2011. 22:00
Blago iz morskih dubina


Izložba “Staklo iz morskih dubina” otvorena sinoć u MAS-u realizirana je suradnjom zadarskog muzeja stakla i Zavičajnog muzeja Biograd u kojem se teret broda čuva
Trgovački brod potopljen u brodolomu kod otoka Gnalića početkom 16. stoljeća nosio je u sebi pravo bogatstvo za modernog arheologa, a dio tog tereta, stakleni, bit će izložen u Muzeju antičkog stakla do 1. prosinca ove godine. Izložba “Staklo iz morskih dubina” otvorena je sinoć u MAS-u, a realizirana je suradnjom zadarskog muzeja stakla i Zavičajnog muzeja Biograd u kojem se teret broda čuva. Na otvorenju su o izložbi govorili ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Zavičajnog muzeja u Biogradu Draženko Samardžić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez te dogradonačelnik grada Zadra Dražen Grgurović.
Nakon Fadićeve pozdravne riječi nešto više o samoj izložbi rekao je Samardžić.
– Priča broda potopljenog kod otoka Gnalića stara je više od 40 godina, od prvog istraživanja ovog lokaliteta. U ovakvim prilikama trebamo se zahvaliti kolegama i svima koji su prije nas vodili brigu o ovim predmetima te ih mi danas možemo prezentirati i gledati u ovako lijepom ambijentu. Dobili smo misiju očuvanja te baštine, a u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući upravo izlaganju i predstavljanju ovog podmorskog blaga sve se više priča i o muzeju kojeg ovo blago zaslužuje, kazao je Samardžić.
Gradnju muzeja potvrdio je u kratkom obraćanju i gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez.
– Grad poduzima sve što je u našoj moći da ovo blago što brže dobije svoj muzej. Nadamo se da ćemo kroz slijedećih pet do šest godina, uz pomoć europskih fondova napraviti ovakav sličan objekt, samo manji, u kojem je večeras otvorena ova izložba.
Čast otvorenja izložbe “Staklo iz morskih dubina” pripala je dogradonačelniku grada Zadra Draženu Grguroviću.
– Mi u Zadru ponosni smo na svoj muzej stakla koji je jedan od najljepših u Europi, a ova izložba jedan je od razloga njegova postojanja. Zahvaljujem našim prijateljima iz Biograda koji su nam omogućili da uživamo u ovim dragocjenim predmetima, zaključio je Grgurović.
Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca, posjetitelji će moći pogledati staklene predmete koji su se koristili u 16. stoljeću, a među njima i raritetne primjerke poput naočala iz tog doba.