Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Marin Gulan: Krenuli smo od bankrota, ali Galovac sve bolje izgleda

Autor: Velimir Brkić

28.09.2012. 22:00
Marin Gulan: Krenuli smo od bankrota, ali Galovac sve bolje izgleda

Foto: Velimir BRKIĆ



Načelnik Gulan kaže kako je zahvaljujući razumijevanju veloposlanika EU u Hrvatskoj, Paulu Van Dorenu, u cijelosti vraćen dug prema Europskoj Uniji u iznosu od 75.000 eura
Općina Galovac slavi svoj dan i nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila. Proslava je jučer započela na mjesnom groblju kod središnjeg križa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Stanislaw Wielinski.
Zbog dobro znane turbulentne situacije u Općinskom vijeću gdje vlast ima šest vijećnika HSS-a, koalicija HDZ-ovog načelnika Marin Gulana (HDZ-HNS-HSU) ima nedostatnih pet vijećnika, nije održana svečana sjednica OV-a.
– Prije dvije godine preuzeo sam ovu općinu kad je bila službeno najgora općina u Republici Hrvatskoj, i nisam prevario moje mještane, nisam ih lagao. U ove dvije godine uspio sam u svojim ciljevima i pokazao da Galovac nije crna točka Lijepe Naše, naprotiv, rekao je načelnik Galovca Gulan.
Dodaje kako je zahvaljujući razumijevanju veloposlanika EU u Hrvatskoj, Paulu Van Dorenu, u cijelosti je vraćen dug prema Europskoj Uniji u iznosu od 75.000 eura. Realizirali smo rekonstrukciju i sanaciju najopasnije prometne točke u Galovcu, pustili u rad dio vodovodnog pravca za pojačani pritisak vode u naselju Jošani. Općina je posredovala kod Ministarstva kulture i pomogla obnovu župne crkve Sv. Mihovila.
– Napravljena je sva dokumentacija za dječji vrtić, ishodili smo dozvolu i čekamo da će se financirati u programu EIB3. U pregovorima smo za izgradnju lovačkog doma, uredili smo antifašistički spomenik, nabraja Gulan, dodajući kako su pred realizacijom projekta katastarske izmjere.
– Općina Galovac je malena općina s malenim prihodima, a s velikim očekivanjima. Općina smo koja smo prije godine dana krenuli od bankrota, koji ćemo puno godina plaćati, odnosno otplaćivati dugove. Unatoč tome Galovac ima sve bolji i bolji izgled, mjesto sve ugodnijeg življenja, tvrdi galovački načelnik.
Galovac je, kaže, primjer suradnje i koalicije stranaka koje inače na državnom nivou i ne surađuju. Sve što je prije dvije godine zacrtano kao nemogući plan i program, u većoj ili manjoj mjeri smo uspjeli ostvariti.
– Radi se ‘punom parom’ i naš najveći uspjeh očekuje nas najkasnije za mjesec dana. Ostvaruje se veliki komunalno infrastrukturni projekt, započinje gradnja nogostupa i sanacija kolnika u dužini od čak 2,5 kilometara. Zahvaljujem Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, ministru Ivanu Vrdoljaku i Županijskoj upravi za ceste ravnatelja Mile Fabijana, zahvaljivao se Gulan.
Nazočnima se obratio i župan Stipe Zrilić koji je uputio apel Vladi RH i resornim ministarstvima da ne zaborave zdravstvo, škole i školski sustav pri predlaganju proračuna za 2013. godinu.
Danas s početkom u 10 sati u župnoj crkvi sv. Mihovila započinje misno slavlje s procesijom kroz Galovac sa svečevim kipom.


Vrdoljak: Pitali su me idem li u Galovac rušiti


Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak prvi put je posjetio Galovac i sudjelovao na svečanosti.
Kad sam im rekao da idem u Galovac, pitali su me idem li nešto otvarati ili rušiti. Odgovorio sam im da idem kod prijatelja na proslavu Dana općine i umirio ih, prepričavao je Vrdoljak.
Zemlja je razvijena koliko je razvijena najnerazvijenija općina. Teško je zamisliti kako u 21. stoljeću još traje borba za vodoopskrbu, asfalt, dječji vrtić, u mojoj Slavoniji u Dalmaciji i drugdje. Vlast je izabrana od naroda i od općinske do državne vlasti treba pomagati ljudima da lakše i bolje žive. Ne može nitko zamijeniti ljubav prema mjestu u kojem živi i radi. U svim sustavima i vremenima je najteže i nikad mu nije lako tko vlast obnaša pošteno i sa srcem, naglasio je.
Građani trebaju nagrađivati dobre, a na izborima kažnjavati loše, rekao je Vrdoljak koji je pripomogao u realizaciji skorašnje izgradnje nogostupa i kolnika u Galovcu.