Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar pobijedio nakon 161 dan

Autor: Šime Ćurko

28.09.2012. 22:00
Zadar pobijedio nakon 161 dan

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar je protiv Zagreba prvi put pobijedio u Prvoj HNL nakon 21. travnja 2011. kada je na Stanovima pala Cibalija (1:0). Nakon toga tri kola u prošloj i devet u ovoj sezoni Zadrani nikoga nisu pobijedili. Sve do večeras na prvoligaškoj premijeri Ferde Milina i Zvonimir Jurića.
Prvi pokušaj Zadra zabilježen je već u drugoj minuti kada je nakon kombinacije Surać – Ivančić, kapetan Zadra opalio sa dvadesetak metara. Protivnički branič se zaštitio rukom i blokirao loptu, nekoliko Zadrana je prosvjedovalo, ali sudac Vučemilović samo je odmahnuo rukom. Odmah se vidjelo da domaći namjeravaju više vremena provoditi u protivničkoj polovici i pokušati napraviti kakav-takav pritisak. U sedmoj minuti Mršić je centrirao s lijeva, a Begonja je na prvoj vratnici glavom malo skrenuo loptu, no gostujući vratar Livaković je izbio u korner. Izveo ga je Mršić, najviši u skoku je bio Ivančić, a njegov udarac glavom Livaković je opet odbio iznad grede. Mršić je još jednom pokušao s lijeva, ovaj put udarcem, ali nije bio precizan, kao ni Ivančić četiri minute kasnije.
Zadar je imao blagu terensku nadmoć, ali bez konkretnih prilika. Ipak, bio je to obećavajući pritisak kakvog ove sezone na Stanovima, osim u jednom periodu dvoboja s Hajdukom i Dinamom, nismo vidjeli. Zadar je igrao vrlo čvrsto u duelu, nisu se „plavi” čuvali ni kartona. Da je Zadar takav pristup češće imao ove jeseni ne bi bio tako nisko na ljestvici. Napadačka igra donijela je Zadranima i rezultat nakon što je Mršić bio precizan iz jednanaesterca. Od 37. minute Zagreb je ostao s igračem manje nakon što je Djengoue zbog udaranja Prahića u prekidu igre dobio crveni karton.
Nastavio je Zadar u istom ritmu i u drugom poluvremenu. Počelo je s dva udarca Ćurjurića s vrha šesnaesterca. Oba puta Livaković je uspio zaustaviti loptu. Malo nakon što je Begonja pogodio za 2:0, odličnu priliku propustio je Jerbić koji je nakon kornera Ćurjurića sa vrha peterca prebacio okvir gola. Ćurjurić se potom potpuno oslobodio i sa dva gola potvrdio da je protiv Zagreba odigrao vjerojatno najbolju utakmicu u posljednje dvije i pol sezone koliko je u Zadru.
Ni nakon 4:0 Zadar nije posustajao, a Gulić se uglavnom odmarao. Sve je izgledalo gotovo nestvarno dobro, Zadar kakav je bio protiv Zagreba bio je potpuno drugačija momčad od one koja je ove jeseni mučila sebe i gledatelje. Zagreb trom i bezidejan, pjesnici su u subotu ostali bez – glasa.


 ZADAR – ZAGREB 4:0


ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 500. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek) 6. Pomoćnici: Grgić (Osijek) i Menđušić (Vinkovci). Strijelci: 1:0 Mršić (31′ – 11m), 2:0 Begonja (53′), 3:0 Ćurjurić (68′), 4:0 Ćurjurić (71′). Žuti kartoni: Šimurina, Mršić, Sarić, Begonja, Jerbić (Zadar); Oršulić, Pavlović (Zagreb). Crveni karton: Djengoue (37′).
ZADAR: Gluić 6,5, Sarić 6,5, Šimurina 6,5 (od 57′ Bilaver 6,5), Surać 6,5, Ivančić 6,5, Begonja 6,5, Ćurjurić 8 (od 78′ Tokić -), Jerbić 6,5, Prahić 7, Mršić 7 (od 74′ Gržan -), Heister 6,5. Treneri: Zvonimir Jurić i Ferdo Milin.
ZAGREB: Livaković 6, Djengoue 5, Jurendić 5, Šovšić 5 (od 68′ Medić 5), Pavlović 5, Nadarević 5, Abdurahimi 5, Mitrović 5 (od 46′ Štrok 5), Trepšić 5 (od 68′ Handžić 5), Štiglec, Oršulić. Trener: Luka Bonačić.




 GOLOVI


1:0 (31′) – Nakon gužve pred golom Pavlovića sudac je pokazao na 11 metara. Čini se da je Vučemilović vidio prekršaj nad Ivančićem. Pavlović je dobio žuti karton, a Zadar jedanaesterac koji je Mršić pretvorio u vodstvo. Vratar Livaković pogodio je stranu, ali je Mršićev udarac bio snažan i precizan.
2:0 (53′) – Surać je dugo u sredini terena razmišljao kome uputiti loptu. Odlučio se za Šimurinu koji je dodao Begonji. Zadarski veznjak ušao je u šesnaesterac sa desne strane i precizno pogodio suprotnu malu mrežu protivničkog gola.
3:0 (68′) – Razigrani Ćurjurić nakon nekoliko neuspješnih pokušaja iz daljine dočekao je svoj trenutak. Namjestio je loptu i precizno sa 16 metara pogodio donji desni kut Livakovićevog gola.
4:0 (71′) – Ivančiću se u izglednoj situaciji odbila lopta i došla do Ćurjurića koji je, slično kao i kod svog prvog pogotka, prizemnim udarcem još jednom svladao Livakovića.