Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za energetsku obnovu godišnje 700 tisuća kuna

28.09.2016. 22:00
Za energetsku obnovu godišnje 700 tisuća kuna


Na administrativnom području Grada Zadra planirana je provedba mjera energetske učinkovitosti u uslužnom sektoru i sektorima kućanstva, prometa i javne rasvjete kroz različine mjere. Sve to objedinjeno je u Akcijskom planu energetske učinkovitosti Grada Zadra za razdoblje 2017. – 2019. koji je predstavljen jučer u Gradskoj knjižnici Zadar.
Energetska učinkovitost provoditi će se kroz energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova, sportskih objekata te objekata Gradske uprave u uslužnom sektoru, energetskom obnovom obiteljskih kuća, izradom projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti te provedbom energetskih pregleda i energetskog certificiranja za višestambene zgrade u sektoru kućanstva. Tu su i izrade studija i prvedba projekata urbane mobilnosti i inteligentnog prometnog sustava u sektoru prometa, te rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete.
Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Zadra za razdoblje 2017. – 2019. Predstavili su stručnjaci Regionalne energetske agencije Sjever (REA Sjever). Radi se inače o planskom dokumentu usvojenom od Gradskog vijeća 4. kolovoza 2016. godine, s mjerama energetske učinkovitosti koje će Grad Zadar provoditi u naredne tri godine.
Iz Proračuna Grada Zadra će se, počevši od 2017. godine, godišnje izdvajati oko 400.000 kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća te oko 300.000 kuna za povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada.
Građani će za ugradnju solarnog toplinskog sustava ili kotla na drvnu biomasu u obiteljskoj kući moći ostvariti sufinanciranje do 12.000 kuna, a za povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice ili zamjenu stolarije i do 30.000 kuna.
Stanari u višestambenim zgradama iz ovih će sredstava moći sufinancirati energetski pregled i izradu energetskog certifikata kao i izradu projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti do maksimalnog iznosa od 50.000 kuna odnosno 200.000 kuna ukoliko se radi o povezanim višestambenim zgradama. Tijekom sljedeće godine 160 kućanstava dobit će i besplatno energetsko savjetovanje.
Što se tiče ulaganja u energetsku učinkovitost javnog sektora, u 2017. godini planirano je uvođenje solarnog sustava i zamjena energenta za grijanje u ŠRC Ravnice, dok se tijekom trogodišnjeg razdoblja planira provesti rekonstrukcija kotlovnica i zamjena postojećeg energenta za grijanje u svim objektima javnog sektora u kojima je to moguće provesti, posebice u dječjim vrtićima i osnovnim školama, kao i sveukupna energetska obnova dječjih vrtića, osnovnih škola te ostalih objekata javnog sektora.