Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar kreće na dva fronta, neki i na tri

28.09.2016. 22:00
Zadar kreće na dva fronta, neki i na tri


Regionalna košarkaška liga danas kreće u svoje 16. izdanje. Službeno drugo pod imenom ABA liga j.t.d., ali to je natjecanje, osnovano prošle godine, iako ne pravni, sportski nasljednik „stare“ ABA lige. Cirkus u europskoj košarci, kojemu svjedočimo već dulje vrijeme, nastavio se i ove godine i svim sportskim zaljubljenicima toga je već puna kapa. Umjesto o košarci, igračima, trenerima, transferima, priča se o sukobima, tko koga priznaje, a tko koga ne, tko će gdje (smjeti) igrati i slično.
To opće bunilo zahvatilo je, naravno, i naše prostore, gdje još uvijek nije razriješeno pitanje poklapanja termina ABA lige i prvenstva Hrvatske. Pa tako i dalje službeno stoji da bi Zadar utakmicu 4. kola ABA lige protiv Cedevite u Zagrebu trebao igrati isti dan kao i dvoboj 1. kola A-1 lige protiv Kvarnera u Rijeci. I to nije jedino preklapanje. Na pitanje kako to da se ljudi iz jednog i drugog natjecanja još nisu uspjeli sastati i uskladiti termine, odgovor vjerojatno ne zna ni Sheldon Cooper.
Tko što igra? 
Dakle, najveća novost za hrvatske klubove je što će ove sezone paralelno igrati nacionalno prvenstvo i regionalnu ligu, a Cedevita i Cibona uz to još i europska natjecanja, Eurokup, odnosno FIBA Ligu prvaka. Paradoks ide do te mjere da je Cedevita za A-1 ligu složila još jednu, potpuno novu momčad, sa drugim trenerom, što je valjda prvi takav slučaj u povijesti košarke. Cibona je također nešto proširila roster, s namjerom da u prvenstvu priliku dobiju igrači iz drugog plana, a sličnu ideju ima i Ante Matulović, trener Zadra, iako njegova momčad nema europskih obveza. Olimpija i Krka igrat će paralelno i slovensko prvenstvo, Ljubljančani uz to i Eurokup, dok u Srbiji ABA ligaši Crvena zvezda (Euroliga), Partizan (FIBA Liga prvaka), Mega Leks (FIBA Liga prvaka) i FMP nemaju obvezu igrati prvi dio domaćeg natjecanja. Neće ga igrati ni Igokea u BiH ni MZT u Makedoniji, kao ni Karpoš Sokoli, koji igra dvije regionalne lige – ABA i Balkansku. U Crnoj Gori se još ništa ne zna. Govori se čak o mogućem izbacivanju Budućnosti iz nacionalnog natjecanja, zato što igra Eurokup, no nema službene potvrde.
Favoriti dosta mijenjali
Što se favorita u novom izdanju ABA lige tiče, valja krenuti od četvorke koja je prošle sezone izborila doigravanje. Crvena zvezda kao jedini euroligaš kreće u lov po treći uzastopni regionalni naslov, iako još uvijek nije kompletirala sastav. Očekuje se dolazak prvog playmakera i centra, ali već dolasci Charlesa Jenkinsa, Ognjena Kuzmića i Milka Bjelice, te Ognjena Dobrića, ponajboljeg igrača srpske lige prošle sezone,  dovoljno govore o visini ambicija „crveno-bijelih“. Nema više Millera, Zirbesa, Štimca, Micića i Kinseya, ali ostali su Mitrović, Simonović, Gudurić, Jović, Lazić, Dangubić i Rebić. Uz kontinuitet rada Dejana Radonjića, to je garancija da će Zvezda i ove sezone biti u vrhu.
Od Mega Leksa, koji je prošle sezone došao do prvog povijesnog finala, nikad se ne zna što se može očekivati. Dejan Milojević ostao je bez nekoliko ključnih igrača poput Nikole Ivanovića, Timothe Luwawu-Cabarrota, Danila Nikolića i Nikole Jankovića, ali opet je to vrlo mlada i potentna momčad, koja će sigurno igrati vrlo brzo i atraktivno. Ostali su Zagorac, Kaba, Jaramaz i Simeunović, a došli Marko Tejić, Ognjen Čarapić, Kostja Mushidi, Vlatko Čančar, Radosav Spasojević, Miloš Milisavljević i Stefan Glogovac. Potonji trojac ima 24, 23 i 22 godine, a nitko drugi više od 21.
Cedevita ima roster od čak 24 igrača, a za ABA ligu ih je za sada prijavljeno 14. Nema više Pilepića, Gordića, Whitea, Walkera, Pullena i Žorića, dok je Mazalin posuđen Zadru, a došli su David Stockton, Scotty Hopson, Filip Krušlin, Mirza Begić, Duje Dukan, Ra’shad James, te još nekoliko igrača, među kojima je i Marko Ramljak, koji su za sada priključeni drugoj momčadi, koju vodi Danijel Lutz. Prvi trener Veljko Mršić je, pak, zadržao Bilana, Babića, Arapovića, Katića, Žganeca i Musu i nada se da će stvoriti momčad, koja će uspjeti osvojiti prvu regionalnu titulu u povijesti kluba.
Budućnost je prošle sezone bila prva u osnovnom dijelu, da bi u polufinalu izgubila od Mega Leksa. Novi trener Vlado Šćepanović ima gotovo posve izmijenjenu momčad. Tu su sada Marcus Williams, JR Reynolds, Shawn James, Nemanja Vranješ, Boris Savović, Zoran Nikolić, Nemanja Gordić i Petar Popović, a nema više Cooka, Dragićevića, Marića, Jenkinsa, Devoea, Kanačevića, Jaramaza, Rikića i Čarapića. Od nositelja su ostali tek braća Suad i Sead Šehović i Bojan Subotić. Individualne kvalitete Podgoričanima ni ove godine ne nedostaje, ostaje samo za vidjeti kako će to izgledati na terenu.
Zadar u novom ruhu
Partizan je prošle sezone do dolaska trenera Aleksandra Đikića bio u zoni ispadanja, a potom se ipak stabilizirao i završio na petom mjestu. U „crno-bijelom“ taboru nema više Amerikanaca Jonesa, Wilsona i Williamsa, te Murića, Vitkovca, Milutinovića, Cvetkovića, Aranitovića i Đumića. Ostali su Novica Veličković, te Andrić, Vrabac i Marinković, a stigli Frank Robinson, William Hatcher, Stefan Birčević, Đorđe Majstorović, Branislav Ratkovica, Uroš Luković, Stefan Pot i Kenan Karahodžić. Šesterostruki pobjednik regionalne lige svakako priželjkuje stabilniju sezonu od prošle i nada se borbi za doigravanje.
Zadar je prošlu sezonu završio s istim omjerom kao Partizan (bio je šesti zbog lošijeg međusobnog omjera), a ljetos je također potpuno izmijenio momčad. Osim trenera Ante Nazora, otišli su i Delaš, Bošnjak, Kraljević, braća Ramljak i Šango, a nova lica su, uz trenera Antu Matulovića, povratnik Jakov Vladović, zatim Kristijan Krajina, Mislav Brzoja, Igor Marić, Lovro Mazalin, Luka Tomas i Maj Kovačević. Od prošlosezonskih nositelja ostao je trojac Barać, Marinković, Bašić, a tu su još i mlade zadarske snage Jelenković, Jurica, Špaleta, Vraneš i Vrkić. Želje ostaju iste kao proteklih godina, sredina ljestvice bez prevelikih stresova.
Iz Olimpije je ljetos otišlo 12 igrača i isto toliko ih je došlo. Ostala su tek dvojica, Gregor Hrovat i Blaž Mesiček, kojima su se priključili Mirko Mulalić, Justin Robinson, Nikola Janković, Jure Pelko, Devin Oliver, Dražen Bubnić, Jan Barbarič, Stevan Milošević, Brandon Jefferson, Semen Šaškov i Marko Mlađan. Bit će zanimljivo vidjeti kako će to uigrati trener Gašper Okorn i hoće li napokon „zmajčeki“ odigrati jednu sezonu vrijednu spomena.
Trener Cibone Damir Mulaomerović ostao je bez Florencea, Hukića, Krušlina, Siriščevića i starijeg Žižića, koji se umirovio, ali veliki je plus ostanak mlađeg Žižića. Tu su još uvijek kapetan Rozić, zatim Joksimović, Gospić, Slavica i Šiško, a nova lica su Željko Šakić, Domagoj Bošnjak, Elijah Johnson, Andrija Ćorić, Emir Sulejmanović, Paolo Marinelli, Domagoj Samac i Zadranin Petar Marić. Nakon prošlogodišnjih turbulencija, „vukovi“ ovaj put priželjkuju nešto mirniju sezonu, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se prilagoditi igri na tri fronta.
Amerikanci i novaci
Iz Igokee su otišli Komatina, Krstić, Katnić, Kesar i Čakarević, a došli su Brandon Fortenberry, James Arthur Robinson, Robert Rikić, Blaž Mahkovic i Strahinja Mićović. Uz važan ostanak Vuka Radivojevića, te Pašajlića, Pešakovića, Miloševića, Albijanića i Šibalića, trener Dragan Bajić na raspolaganju ima solidan sastav.
MZT se ove sezone nakrcao strancima. Došli su Amerikanci Torey Thomas, Xavier Thames, Jeremiah Massey, Josh Scott i Nizozemac Charlon Kloof, te još Jure Lalić, Marko Simonovski, Uroš Lučić i Andrej Cvetkovski. Nema više braće Luković, Damjana Stojanovskog, Protića, Ljubičića, Markovskog, Bunića i Mijatovića, a ostali su tek Mladenovski i Drenovac. Novi trener je Emil Rajković.
Krku je preuzeo prošlosezonski trener Tajfuna Dejan Mihevc, koji više nema na raspolaganju Ivanova, Lapornika, Lalića i Mulalića, a ostali su mu Rebec, Rojc, Kastrati i Dimec. Nova lica su Sandi Čebular, Darko Jukić, Marko Luković, Jure Ritlop, te Amerikanci Ronald Lee Curry i Dominique Elliot.
Dvostruki osvajač ABA lige FMP (2004., 2006.) vraća se u regionalno natjecanje poslije šest godina. Prvi Zadrov protivnik ostao je bez najboljeg pojedinca Ognjena Dobrića, te još nekoliko igrača, ali za momčad, koja je praktički filijala Crvene zvezde, ne bi trebalo biti problema. Iskusni trener Slobodan Klipa na raspolaganju ima uglavnom domaće momke, uz Australce Jonaha Boldena i Mirka Djerića, te Nikolu Žižića, koji je stigao iz Sutjeske. Filip Čović ima iskustvo na mjestu organizatora igre, tu su još bek Stefan Lazarević, krilo Dejan Davidovac, centar Dragan Apić… U svakom slučaju, momčad koju ne treba podcijeniti.
Mornar iz Bara u debitantsku sezonu u regionalnoj ligi ulazi s visokim ambicijama. Momčad Đorđija Pavićevića pojačali su Nemanja Krstić, Nikola Korać, Mladen Pantić, te čak četiri Amerikanca Antabia Waller, Octavius Ellis, Cole Dickerson i Lamont Jones. Mnogo toga ovisit će upravo o tome u kakvom će se svjetlu oni pokazati.
Još jedan novak u ligi, Karpoš Sokoli iz Skoplja, doveo je dva Amerikanca, Lamonta Macka i Kendricka Perryja, a od poznatijih imena još Dragana Labovića, Zorana Vrkića i Uroša Duvnjaka. Uz kombinaciju srpskih i makedonskih igrača, trener Siniša Matić pokušat će složiti sastav koji će izboriti ostanak u ABA ligi.