Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nikolina Lončar pobjednica 11. “Zlatne tune”

Autor: Krešimir Bukvić

28.10.2008. 23:00
Nikolina Lončar pobjednica 11. “Zlatne tune”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na 11. Hrvatskom kuharskom kupu “Zlatna tuna” čije je natjecanje jučer i prekjučer održano u hotelu Kolovare natjecalo se devet natjecatelja: Tihomir Osredečki, Nikolina Lončar, Dragan Lizačić, Tomislav Hruban, Milan Grbac, Josip Vrsaljko, Tomislav Žmikić, Tomislav Karamarko. Igor Nikolić i Davor Marinović. Kuhari su se natjecali u pripremanju tri jela: svečanoj hladnoj plati, toplom glavnom jelu i desertu. Njihov je zadatak bio pripremiti tri slijeda na zadane teme: hladno predjelo od mekušaca, toplo glavno jelo s prilogom od tunjevine, vina i kadulje te hladni desert od višnje maraške. Kako ističe Dinko Šimec, jedan od organizatora natjecanja, ideja kupa je u prvom redu afirmacija kuhara, a nakon toga i popularizacija namirnica od kojih se zadana jela pripremaju.
– Vodimo računa da se, osim same afirmacije kuhara i kuharske struke, populariziraju i namirnice specifične za regiju u kojem se održava natjecanje. Ideja cijelog projekta je istaknuti autohtono što većem broju ljudi prezentirati sve ono najbolje što jedna regija gastronomski pruža; kulinarske varijacije koje se mogu realizirati od određenih namirnica. Ovdje u Zadru to su muzgavci, tuna i višnja maraška – plodovi mora i zemlje koji svakako na jedan vrlo prepoznatljiv način reflektiraju ovo područje, naglasio je Šimec.
Četiri zadarska predstavnika
Zadatak okupljenim kuharima svakako nije bio lak, posebno onima koji se možda i po prvi put susreću s spomenutima namirnicama. No vjerojatno ne i Josipu Vrsaljku iz hotela “Kolovare”, Milanu Grbcu iz restorana “Zadar”, Tomislavu Žmikiću iz hotela “Bastion”, Tomislavu Karamarku iz restorana “Maraschino” i Igoru Nikoliću iz restorana “Piazza” iz Sukošana, zadarskim predstavnicima na natjecanju, koji su se, dižući gastro ponudu zadarskog područja, nebrojeno puta susreli s ovim specifičnim delicijama.
– Želja nam je da se ovim natjecanjem potakne jedan što inovativniji pristup kuhanju, da jela na našim jelovnicima budu što ukusnija i vizualno dojmljivija, dodao je Šimec.
Kuharski kup održava se od 2004. godine, a u posljednje četri godine sama je manifestacija obišla brojne hrvatske gradove. Propozicije natjecanja predviđaju 10 do 12 kola tokom godine, u raznim hrvatskim gradovima, u okviru kojih prijavljeni kuhari imaju zadatak prezentirati svoje umijeće na zadane teme, pripravljanje jela specifičnih za područje gdje se aktualno kolo održava. Tijekom ove godine lokacije održavanja natjecanja bile su Dubrovnik, Duga Resa, Đurđevac, Primošten, Vinkovci, Umag, Daruvar, Tuheljske toplice, Kutina, Varaždinske toplice, Zagreb i Zadar. Svako natjecanje donosi priznanja najboljima, a ukupni pobjednik izračunava se zbrojem pojedinačno osvojenih bodova (plasmana). Ukupni pobjednik osvaja veliku kristalnu kuhaču i 10 tisuća kuna, dok plasirani od 2. do 5. mjesta dobijaju male kristalne kuhače te novčane iznose od pet do tisuću kuna.
Sve veći interes
– Interes za ovo natjecanje je sve veći, sve je više kuhara koji se prijavljuju. Nažalost, još uvijek ih ne slijede i poslodavaci. Događa se da nam kuhar dođe jednom ili dva puta, pa onda bude spriječen zbog obveza na radnom mjestu. Malo je teže naći poslodavce koji imaju interesa za Kuharski kup. U prosjeku imamo desetak stalnih ekipa, a najzainteresiraniji su sudionici iz Zagreba i Varaždina, dodaje Štimac.
Dvodnevnu demonstraciju virtuoznosti u kuhinji u Zadru su budnim okom nadgledali članovi žirija, članovi sekcije ocjenjivača HKS-a, eminentni kuhari Branko Čukelj i Marinko Jurešić te nutricionist Katarina Pentek. Sudeći po delicijama koje su im u ova dva dana dolazile na stol, njihov zadatak nije bio ni najmanje lak!


 POBJEDNICI


Svečana hladna plata – Nikolina Lončar, restoran “Zlatan”, Koprivnica
Glavno toplo jelo – Tomislav Karamarko, restoran “Maraschino”, Zadar
Desert – Nikolina Lončar, restoran “Zlatan”, Koprivnica
Ukupni pobjednik – Nikolina Lončar, restoran “Zlatan”, Koprivnica




 NIKOLINA LONČAR


– Mislim da je presudila težina rada. Svoju sam hladnu platu napravila od čak pet vrsta hladnog predjela, kombinirajući ih s povrćem. Što se tiče deserta, vjerujem da je žiri prepoznao moju žensku crtu, kao jedine ženske natjecateljice. Mislim da smo mi žene ipak nekako više preodređenije za slatko. No, ne mogu reći da sam pretjerano razmišljala o pobjedi, trudila sam se dati najbolje od sebe i isplatilo se.


 TOMISLAV KARAMARKO


– Očekivao sam dobar plasman, jer sam znao da sam dobro napravio jela, no pobjeda me ipak ugodno iznenadila. Mislim da sam osvojio žiri sočnošću svoje tune i brojnim povrćem koje sam koristio. Tunu sam na naglo zapekao na tavi i maslinovom ulju, a povrće sam usitnio, što se pokazalo kao izvrsna kombinacija, rekao je Karamarko. Dvadesetdevetogodišnji kuhar osobno najviše voli jesti paštu-fažol, dok su mu profesionalna preokupacija prije svega hladna predjela. Osvojena nagrada nije mu i prva u karijeri, s obzirom da se nedavno vratio i s nagradom iz Dubrovnika, osvojivši drugo mjesto za toplo glavno jelo, također Hrvatskog kuharskog kupa. Dodaje da njegov uspjeh svakako djeli i njegov pomoćnik Šime Vučetić, bez čije pomoći ne bi mogao.