Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pakao života na Haitiju

Autor: Valentina Mlađen

28.10.2009. 23:00
Pakao života na Haitiju

Foto: Filip BRALA



Nakon vrlo uspješnih projekcija revije španjolskog filma te Zagreb Film Festivala On Location, Callegro Cinema i dalje nastavlja s programima posebnih projekcija sada pod nazivom “Art srijeda u Callagru”. Svake srijede u 20 sati Zadrani će moći vidjeti jedan filmski naslov koji do sada nije prikazan u redovnom kino programu. 
Povodom otvorenja Art Srijede, Callegro Cinema prikazao je dokumentarni film “Duhovi Cite Soleila” te tim povodom ugostio i snimatelja filma, Miloša Lončarevića, koji je održao kratak uvod u film te je odgovarao na pitanja gledatelja nakon projekcije.
– Film je dokumentiranje jednog režima, smjene vlasti i povjesno – politički zanimljivih događaja. Film nosi jasnu poruku koju svatko može shvatiti za sebe, ali s moga gledišta to je borba za istinu, borba izrabljivanih naroda iz geta koji se bore za svoj život, rekao je snimatelj filma Miloš Lončarević prije zadarske premijere ovog realističnog dokumentarca.
Duhovi Cite Soleila dokumentrani je film koji opisuje život na Haitiju koji se može opisati jednom rječju, pakao. Priča nas intimno upoznaje s dva brata i njihovim pričom, a to su 2Pac i Bily, haićanski vođe bande koji nastoje donijeti ispravne odluke u svijetu u kojem odlučivanje uopće nije moguće. Isprepliću se međusobna ljubav i mržnja dvojice braće, njihov ljubavni trokut s Lele, francuskom humanitarkom i njihov neugodni pakt s predsjednikom Aristideom koji se očajnički bori za ostanak na vlasti u 2004. Zbog odličnog snimanja i nevjerojatne priče mnogi koji pogledaju ovaj film često posumnjaju da je film samo dokumentaran prikaz stvarnog života.