Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proroković: Ako Studentski zbor želi, ukinut ćemo odluku

Autor:

28.10.2009. 23:00
Proroković: Ako Studentski zbor želi, ukinut ćemo odluku

Foto: Filip BRALA



Studenti koji su izgubili pravo studiranja na Sveučilištu u Zadru mogu nastaviti započeti studij pod posebnim uvjetima koji obuhvaćaju pravo na polaganje ispita, kolokvija, izvedbu vježbi, seminara i ostalih obveza propisanih studijskim programom. Ovi studenti će izgubiti sva studentska prava u trajanju od najmanje jedne godine i nastaviti studij uz plaćanje
Na danas održanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru donesen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o studiranju u kojem stoji da studenti preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija, stručnih studija i integriranog studija koji su izgubili pravo studiranja na Sveučilištu u Zadru, mogu nastaviti započeti studij pod posebnim uvjetima. “Ti uvjeti obuhvaćaju pravo na polaganje ispita, kolokvija, izvedbu vježbi, seminara i ostalih obveza propisanih studijskim programom. Ovi studenti će izgubiti sva studentska prava u trajanju od najmanje jedne godine i nastaviti studij uz plaćanje. Školarina će biti jednaka školarini koju plaćaju studenti koji studiraju uz plaćanje. “Pravilnik stupa na snagu danom donošenja”, piše u priopćenju koje je odaslano nakon sjednice.
Po završetku sjednice oglasio se i Studentski zbor, koji ističe da su molbe studenata ovom odlukom zapravo odbijene. “Među studentima koji gube pravo studija nalaze se i studenti koji nikada nisu ponavljali godinu, studenti koji su do sada studirali uz potporu ministarstva pa čak i studenti s prosjekom većim od 4.0. Kao što je jedan član Senata rekao: “Ti studenti se nisu sami doveli u ovu situaciju”, kažu u Studentskom zboru.
Prvi put nakon što je uveden Bolonjski proces studenti su se našli u situaciji gubitka prava na školovanje. Na sjednici Senata donesene su izmjene Pravilnika o studiranju prema kojima svi studenti koji izgube studentska prava mogu nastaviti školovanje uz plaćanje godišnje školarine. Tada, premda gube sve studentske povlastice kao što su prava na prehranu, smještaj pa čak i zdravstveno osiguranje, mogu nastaviti studij uz plaćanje.
Takvi studenti postaju najbliže kategoriji izvanrednog studenta, međutim, kao i svi ostali studeni obavezni su pohađati predavanja i ispunjavati sve studentske obveze kao i ostali studenti. Regulirano je kako će školarina iznositi najmanje onoliko koliko je iznosila školarina studentima koji studiraju uz plaćanje. Time je otvorena mogućnost za dizanje školarine bez da je određen maksimalni iznos.
“Izmjena Pravilnika o studiranju prva je takva odluka donesena na području Hrvatske i gotovo poništava kategoriju studenta koji gubi pravo školovanja. Pitamo se hoće li to naštetiti kvaliteti nastave? Povećanje broja studenata na nastavi teoretski postaje neizbježno. Ne kosi li se to upravo s ciljevima bolonjskog procesa ili je bolonjski proces doveo do ove situacije? Pet godina nakon uvođenja bolonjskog procesa postaje sve jasnije kako hrvatska sveučilišta nisu spremna ušla u reformu obrazovanja. Žrtve postaju ne samo studenti, već i profesori koji moraju predavati pred punim dvoranama, sveučilišta koja ne mogu omogućiti ni prostor, a često ni profesore za izvođenje nastave.
Ne možemo se ne zapitati odnosi li se ova odluka zbog samog Ministarstva obrazovanja i športa koje godinama ne isplaćuje sveučilištima novac koji bi bio dovoljan za održavanje kvalitetne nastave. Što sada reći studentima? Moguće posljedice ovih odluka tek pretpostavljamo”, zaključuju u Studentskom zboru.
Dr. sc. Ana Proroković, prorektorica za studije i studentska pitanja Sveučilišta u Zadru kaže kako je, u najmanju ruku, iznenađena ovakvim stavom Studentskog zbora, budući da je upravo njihova predstavnica glasovala za ovakvu odluku.
– Bila sam uvjerena da je takva odluka dobra jer su svi bili za nju. Uostalom, ako Studentski zbor smatra kako ova odluka nije dobra, nek pošalje zamolbu Senatu i bit će ukinuta. To je najmanji problem. No, mislim da ako spasite ljude koji su položili toliko ispita, onda ste napravili nešto dobro, kaže Proroković. Kad je, pak, riječ o kvaliteti nastave, prorektorica kaže kako u navedenoj kategoriji studenata brojka nije toliko velika da bi mogla naštetiti kvaliteti izvođenja nastave. Same školarine, dodala je, određene su za ovu godinu i kao takve se neće mijenjati.