Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U koštac s duhovnim i egzistencijalnim problemima

Autor:

28.10.2009. 23:00
U koštac s duhovnim i egzistencijalnim problemima

Foto: Filip BRALA



Nakon što je prije dvije godine predstavljen njegov prvijenac, zbrika pjesama “Suza na dlanu”, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u utorak je održano predstavljanje druge zbirke pjesama autora Jose Štuline, pod nazivom “Otvori oči”.
Moderatorica književne večeri Milka Blagdan na samom početku je pročitala nekoliko pjesama, a potom je o knjizi govorio urednik i recenzent Tomislav Marijan Bilosnić. U još nekoliko navrata Blagdan je iščitavala Štulinine stihove, dok je kantautorica Lada Šokota u tri navrata otpjevala prigodne pjesme.
Tomislav Marijan Bilosnić osvrnuo se na pjesnikovu prvu zbirku, u kojoj se autor najčešće hvatao u koštac s duhovnim i egzistencijalnim problemima, dok u “Otvori oči” ide još dublje u prošlost.
– Štulinine pjesme mogli bismo svrstati i u dijalektalni književni opus, kako zbog tematike, tako i zbog izričaja, jer se autor vrlo često koristi lokalnim jezičnim idiomom, kazao je Bilosnić istaknuvši kako Štulina piše ikavicom, izvornim jezikom ovog prostora.
– U njegovoj lirici ništa se ne podređuje pukom verbalizmu, iako su njegove pjesme pune priča i proznih detalja, sve je kazano direktno, jednostavno, bez suvišnih fraza i metafora, značenja i intelektualizama, svega onime čime obiluje suvremena poezija, kazao je Bilosnić.
Zbirka “Otvori oči” podijeljena je u tri ciklusa: “Pusta polja”, “Ženi” i “Magla”.
Prvi ciklus progovara o zapuštenosti zavičaja, prolaznosti, samoći, uz često tematiziranje Velebita, prirodih pojava i vremenskih prilika.
U ciklusu “Ženi” Štulina o ljubavi progovara platonski, kroz čisti izraz i povezanost s prirodom.
Treći ciklus posvećen je pitanjima morala i nacionalne svijesti, stihovi su svojevrsna posveta domovini.
Na samom kraju prisutnima se obratio i autor, kazavši kako je sama zbirka nastajala u dužem vremenskom razdoblju, najviše kroz posljednje dvije godine.
– Moglo bi se kazati da je ova zbirka jedna osobna ispovijest. Zbirka je iskaz osjećaja i pogleda na svijet, ljude i prostor koji nas okružuju u vremenu svekolikih promjena, kazao je Štulina, dodavši kako je osjetio potrebu da iz njega progovori hrvatski domoljub i da se referira o društvenoj zbilji i želji da ona bude drugačija.
– Zašto ovaj naslov? Zato što osjećam potrebu da svi mi Hrvati, bez obzira na položaj i status, svjetonazor i uvjerenje, način života, stupanj obrazovanja, moramo sebi i drugima kazati da je potrebno otvoriti oči, vidjeti sve ono što nije dobro, što ne valja, a što se mora i može popraviti. A materijala za takve naše reakcije nažalost ima previše, kazao je Štulina.
U svoj lirski izraz vješto je utkao imena ljudi, mjesta, flore i faune, uz blagi dašak etnografske građe, a zbirka je obogaćena fotografijama koje su snimili njegova supruga i sin.
Uz fotografije i pjesme Štulina je u zbirku uvrstio neke citate poznatih filozofa, književnika i umjetnika, a sam je kreirao i naslovnicu.