Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mala liga ribolova

28.10.2010. 22:00
Mala liga ribolova


Ono što nas posebno raduje je što smo uspjeli inicirati natjecateljsku kategoriju za najmlađe, a pod nazivom Mala liga ribolova. Naime, na inicijativu naše udruge dobili smo i organizaciju ovog natjecanja, a radi se o najmlađima kategoriji U-12. Raduje nas što smo uspjeli dobiti tu malu ligu te vjerujemo da će se i o našim najmlađima uskoro čuti, kaže Domitrović


Iako sportski ribolov nije tako čest sport, osobito kod mladih ljudi, ipak postoje i pravi zaljubljenici u ovaj sport. To najbolje potvrđuje i biogradska Športsko ribolovna udruga Podlanica, čiji su se mladi ribolovci zadnjih godina iskazali na više regionalnih, ali i državnih natjecanja što je rezultiralo i većim zanimanjem mladih za članstvo i obuku u ovom sportu.
Potvrdio nam je to i Željko Domitrović, voditelj škole udičarenja koja djeluje u sklopu biogradske ŠRU Podlanica. – Škola trenutačno okuplja 25 mladih ribolovaca, a radi se prema programu Saveza za športski ribolov na moru, kaže Domitrović. Kroz teoretski i praktični dio nastave uče se osnove ovog zanata. Tako se, primjerice, u teoretskom dijelu upoznaju s osnovnim vrstama riba, priborom za ribolov, staništem i navikama riba te pripremom ješke za ulov.
U praktičnom dijelu sve to treba znati primijeniti pa ako su pripreme obavljene dobro, svakako će se vidjeti i rezultati.
– Nastojimo da naši polaznici škole jedan do dva puta tjedno imaju prilike i praktično primijeniti naučeno, a to odrađujemo uglavnom u našem okruženju, znači biogradskom akvatoriju. Kako naša udruga raspolaže i s brodom to nam umnogome olakšava kada su u pitanju udaljenije lokacije ili natjecanja na otocima. Naravno da oni polaznici koji postižu bolje rezultate idu na natjecanja, kao i u svakom sportu, kaže Domitrović i sam vrsni ribolovac i bivši reprezentativac u športskom ribolovu i to u slatkovodnim vodama u kategoriji lov ribe udicom na plovak.
Svoja iskustva danas uspješno prenosi na mlade, a s klupskim kolegom Šimom Bobićem zajedno treniraju skupine mladih ribiča i to U-12 i U-16.
– Ono što nas posebno raduje jest što smo uspjeli inicirati natjecateljsku kategoriju za najmlađe, a pod nazivom Mala liga ribolova. Naime, na inicijativu naše udruge dobili smo i organizaciju ovog natjecanja, a radi se o najmlađima, kategoriji U-12, koji su se inače po dosadašnjim pravilima mogli natjecati jedino u kategoriji s onim većima, U-16, što, dakako, nije ravnopravna natjecateljska razina. Raduje nas što smo uspjeli dobiti tu malu ligu te vjerujemo da će se i o našim najmlađima uskoro čuti. Već smo prionuli na pripreme za organizaciju natjecanja i do sada smo kontaktirali pet-šest klubova s područja županije, kaže Domitrović.