Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvaranje Supernove za 10 do 14 dana

28.10.2010. 22:00
Otvaranje Supernove za 10 do 14 dana


– Ne očekujemo velike probleme na tehničkom pregledu i nadamo se da ćemo zadarsku Supernovu otvoriti u roku deset do 14 dana, rekao je Grgur Jolić, dodajući da će se to vrijeme iskoristiti za otklanjanje sitnih nedostatka
Zadarska Supernova, unatoč najavama, nije jučer otvorila vrata svojim kupcima. Grupacija M i njen vlasnik te investitor projekta Frank Albert, brojne Zadrane koji su došli na najavljeno otvaranje najvećeg trgovinskog centra ove vrste u Dalmaciji, ipak su počastili besplatnim jelom i pićem.
Razlog još jedne odgode otvaranja jest što Grad Zadar nije poslao komisiju za tehnički pregled objekta. Kako su nas obavijestili u Gradu, Supernova ili Grupacija M, nije priložila svu potrebnu dokumentaciju da bi se mogao obaviti tehnički pregled. Koji to dokumenti nedostaju, u Gradu Zadru nisu mogli reći jer je cijela procedura stvar upravnog postupka.
500 registratora punih papira
Frank Albert i direktor Supernove Grgur Jolić kažu da je sve to posljedica spora s Foedus gradnjom iz Zagreba, inače glavnim izvođačem radova, koja je uspjela još jednom odgoditi otvaranje trgovinskog centra u Zadru. Istina, obojica čelnika Supernove priznaju da još prije dva dana nisu imali potrebnu dokumentaciju, ali zbog toga što Foedus gradnja nije poštivala zakonsku obvezu i dostavila sve potrebne ateste i dozvole.
No, kaže Jolić, Supernovu su „spasili” kooperanti koji su, doslovce preko noći, dostavili svoje dokumente neophodne komisiji za tehnički prijem. Navodno, riječ je o 500 registratora punih papira koje treba provjeriti, ali u Supernovi kažu da nema nekih većih zamjerki gradnji, a da se one sitnije otklanjaju.
Grgur Jolić je dodao da je Supernova imala ugovor „ključ u ruke” s Foedus gradnjom vrijedan 135 milijuna kuna s rokom predaje 15. lipnja ove godine. Na to ime, kaže Jolić, Foedusu je do raskinuća ugovora plaćeno 88 milijuna kuna.
– Da bi dovršili objekt, s kooperantima su sklopili ugovore ukupno vrijedne 57 milijuna kuna. Dakle, mi smo već u startu u gubitku 10 milijuna kuna. Po našem mišljenju mi nemamo ništa s Foedusom, ali smo preuzeli njegove kooperante i njima isplatili spomenutih 57 milijuna kuna. Mislim da Foedus gradnja nije proslijedila novac svojim kooperantima, a po našim saznanjima riječ je o 30-ak milijuna kuna, rekao je Grgur Jolić.
Dovršetak zanatskih radova
Iako nas jučer nisu pustili u zgradu Supernove, očevici i zakupci kažu da je potrebno još nekoliko dana da se objekt doradi za otvaranje. Ono što se jučer moglo vidjeti, jest da i neki zanatski radovi na samom okolišu i zgradi nisu bili gotovi.
Stoga je u prijepodnevnim satima održan sastanak predstavnika Supernove s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem, a kasnije i s gradskim stručnim službama. Jolić kaže da je sastanak bio konstruktivan i na njemu se definirao način podnošenja potrebne dokumentacije za tehnički pregled.
– Potrebne papire moramo pripremiti onako kako zahtijevaju u Gradu, zapravo kako nalaže zakonom propisana procedura. Još jednom moram istaknuti da mi potrebne papire nismo imali prije pet dana, a zahvaljujući našim kooperantima, uspjeli smo ih skupiti. Stoga ne očekujemo velike probleme na tehničkom pregledu i nadamo se da ćemo zadarsku Supernovu otvoriti u roku deset do 14 dana, rekao je Grgur Jolić dodajući da će se međuvrijeme iskoristiti za otklanjanje sitnih nedostaka i dovršenje manjih poslova na objektu i parkiralištu.
Nešto prije odlaska na sastanak sa zadarskim gradonačelnikom Frank Albert je revidirao svoj stav da više neće ulagati u Hrvatsku, ali je ipak ostao na tvrdnji da je hrvatska birokracija vrlo komplicirana. Grgur Jolić je pak rekao da je, po nekim pokazateljima, projekt Supernova najveće austrijsko ulaganje u Hrvatskoj.


 NA GRADILIŠTU PROPAO RADNIK


Da nesreća ne ide nikad sama, nažalost je potvrdio i preksinoćnji slučaj kada je prilikom izvođenja radova na centru pao jedan radnik. Policijskim očevidom je utvrđeno da je 36-godišnjak s vinkovačkog područja, djelatnik tvrtke iz Zagreba, na mjestu gdje se nalazi zaštitna traka, a gdje je predviđeno staklo, nepažnjom propao s visine oko 5 metara. U Općoj bolnici Zadar je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede. Slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.




 SUPERNOVA: ISPRIČAVAMO SE ZBOG NEOTVARANJA CENTRA


Iva Surić, voditeljica centra Supernove u Zadru, ispričala se Zadranima zbog odgode otvaranja centra.
“Ovim putem izražavamo žaljenje zbog odgode svečanog otvorenja našeg novog shopping centra, SUPERNOVA ZADAR. Na žalost, bili smo prisiljeni otkazati proslavu i sve pripremljene atrakcije, ponude i događanja. Stoga upućujemo naše iskrene isprike zbog ove odgode. Uvjeravamo vas da s lokalnim vlastima poduzimamo sve kako bismo što prije otvorili naša vrata svim posjetiteljima. Vjerujemo da će sva preostala tehnička pitanja i izdavanje uporabne dozvole biti riješeni u najkraćem roku. Izvrsna kombinacija zakupaca i vrhunska arhitektonska rješenja shopping centra svakako će donijeti novu vrijednost Zadru i njegovim građanima, uz otvaranje 700 novih radnih mjesta, na što smo posebno ponosni”, stoji u potpisu Ive Surić.