Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Potreba afirmacije književne riječi u Zadru

28.10.2010. 22:00
Potreba afirmacije književne riječi u Zadru


Društvo neafirmiranih zadarskih pisaca “ZaPis” krenulo je s novom sezonom. Osim nove sezone novost je i prostor u kojem se održavaju, sad već pomalo tradicionalne književne večeri ‘Zapisovaca’. Svoje večeri preselili su iz Tisak media centra na katu Konzuma u “kuću” zadarske umjetnosti, atelje Benini. Razlog za preseljenje bio je uglavnom tehničke naravi.
– Iskreno bilo nam je jako žao zbog preseljenja jer nam je odgovarao i interijer prošlog prostora kao i domaćice koje su bile izuzetno susretljive. Ipak, kako je bilo govora o selidbi Tisak media centra morali smo ubrzano tražiti novo utočište. Drugi tehnički problem bio je nedostatak stolica koje smo morali nositi iz kazališta. Supružnici Benini izišli su nam u susret pa ćemo barem ovu sezonu provesti kod njih, a za dalje ćemo vidjeti, rekao je predsjednik ‘Zapisovaca’ Robert Nezirović.
Prva večer čitanja nove sezone u novom prostoru održana je u srijedu navečer pred brojnom publikom prepunog ateljea Benini. Zapisovci su se u novoj sezoni predstavili nekim novim djelima u starom sastavu. Večer je otvorila najmlađa članica Valentina Mlađen koja se do sada predstavljala samo poezijom, a po prvi puta se predstavila i prozom i to neobičnom pričom “Ja Lik”. Prozu su nastavile čitati i druge dvije ženske članice ZaPisa, to Iva Pejković koja je pročitala također neobičnu priču “Plima” te Andrea Malta s potresnom i “mučnom” pričom “Ludara”. Nakon ženskog dijela nastupila su dva pjesnika. Ivan Boško Habuš oduševio je publiku interpretativnim čitanjem svojih pjesama na hrvatskom, talijanskom pa čak i katalonskom jeziku, dok je Ive Baričić svoje pjesme pomalo šaljivog tona izrecitirao. Robert Nezirović pročitao je priču “Htio sam opet sve iz početka” napisanu u već prepoznatljivom stilu s kojom se okušao i na natječaju Večernjeg lista. S poezijom je nastupio i Mario Padelin, kolumnist Zadarskog lista, koji ovaj put nije pjevao nego je svoje pjesme samo pročitao. Unatoč tome uživanje u njegovoj poeziji rezignacije nije umanjeno. I na samom kraju večer čitanja završila je urnebesnim smijehom zahvaljhujući Igoru Eškinji. Priča “Trebunal” Igora Eškinje i ovoga puta predstavljena je na čakavskom dijalektu obilježena pučkim govorom i humorom.
Sudeći po broju ljudi koji su sjedili u publici nova sezona krenula je potpuno uspješno.
– Nadamo se da će nova sezona biti na razini prošle, to jest da ćemo uspjeti zadržati našu staru publiku koja će se izmiješati sa stalnom publikom ateljea Benini, uz neka nova lica. Nadamo se da će našu publiku činiti sinergija starih i mladih koji će prepoznati potrebu afirmacije književne riječi u našem gradu. Prošla sezona nadmašila je naša očekivanja a nadamo se da će takva biti i ova, zaključio je Nezirović. Takvim očekivanjima u prilog govore i najavljena gostovanja. Tako se nakon Jurice Pavičića i Ante Tomića u Zadru možemo nadati barem još tri četiri gostovanja koja će započeti s Romanom Simićem već idućeg mjeseca.