Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sjekirom koju je donio u školskom ruksaku udario vršnjaka po glavi

28.10.2010. 22:00
Sjekirom koju je donio u školskom ruksaku udario vršnjaka po glavi


Mladić je u večernjim satima priveden istražnom sucu koji mu je potom odredio pritvor dok se ne ispitaju svi svjedoci ovog krvavog obračuna, koji je samo pukom srećom prošao bez kobnih posljedica
“Zašto se vi nećete tući?” pitao je mene i prijatelja s kojim sam bio, a mi smo mu odgovorili neka se makne od nas, da nama to ne treba i da nismo takvi. Nismo ga poznavali, ali smo znali tko je jer se viđamo u školi. Večer ranije sreli smo ga u jednom kafiću gdje nas je pokušao izazvati, a s prijateljem mi se naguravao govoreći nam da što ga tako gledamo. Kako mu to nije uspjelo nasrnuo je na nas sutradan, na kolodvoru. Najprije nam je u prolazu između autobusnog i željezničkog kolodvora gdje smo se mimoišli dobacio nekoliko psovki i uvreda, a onda je krenuo u obračun s nama nedaleko od prostorija uprave na Željezničkom kolodvoru, ispričao nam je učenik trećeg razreda Srednje strukovne škole Vice Vlatković kojeg je godinu dana stariji učenik Tehničke škole u srijedu oko 13.30 sati nakon naguravanja udario sjekirom po glavi. Srećom, uspio mu se izmaknuti pa ga je oštrica sjekire tek zahvatila po uhu zbog čega su mu na odjelu zadarske kirurgije posjekotinu zašili s nekoliko šavova. Kada je naguravanje započelo, kaže, nije niti slutio da mladić koji se silno želio potući s njim i njegovim prijateljem u torbi skriva sjekiru, a niti da je za tučnjavu osigurao i podršku od nekoliko bliskih prijatelja.
Sjekiru nosio u školskom ruksaku
Upravo kada su se oni umiješali u naguravanje napadnutim mladićima priskočili su u pomoć njihovi prijatelji, a okupilo se i dosta znatiželjnika od kojih su neki započeli navijati.
– U jednom trenutku u svoj toj gužvi ovaj dečko se samo sagnuo prema torbi koja mu je stajala na podu, a nakon što se ponovno podigao u ruci sam mu ugledao sjekiru. Izbjegao sam udarac koliko sam mogao i nakon toga pao na pod nakon čega su se svi razbježali, prisjećao se mladić trenutaka koji su ga umalo koštali života. S poda ga je podigao jedan njegov prijatelj koji mu je rekao da je nasilnik sa sjekirom u ruci otrčao za ostatkom njihove skupine u pravcu Arbanasa, a potom su naišli policajci koji su pedesetak metara od mjesta okršaja u grmlju pronašli odbačenu sjekiru kojom je ozlijeđen. Neslužbeno doznajemo kako je pokraj nje pronađeno i nekoliko lanaca i palica koje su očito nasilnici pripremili za planirani divljački pohod.
– Na mjestu događaja zatečen je maloljetnik (17) s vidnom ozljedom glave. Utvrđeno je da je njega i njegove prijatelje fizički napalo nekoliko osoba, a jedan od njih je 17-godišnjaka udario sjekirom u glavu pri čemu ga je lakše ozlijedio – priopćili su iz zadarske policije koja je jučer tijekom dana imala pune ruke posla oko utvrđivanja motiva sukoba i identificiranja ostalih sudionika divljačkog obračuna usred bijela dana.
Nasilnik zadržan u pritvoru
Iako se jučer u kuloarima moglo čuti nekoliko verzija priče, onu prvu, da je povod tučnjavi bila djevojka iz Radovina, kao i napadnuti mladić, on nam je u razgovoru demantirao.
– Nema to veze s ovim mojim slučajem niti je nju napala ista osoba. Nisam bio tamo, pa ne mogu reći što se točno dogodilo, a po onome što sam čuo od prijatelja samo je povod isti, da joj je u prolazu neki dečko dobacio što ga “tako gleda” i gurnuo ju u zid – rekao nam je 17-godišnjak, a po priči njihove zajedničke poznanice, navodno je taj nasilni mladić djevojku zgrabio za kosu te joj još i nekoliko puta udario glavom o zid. Tučnjave su na kolodvoru, napominje mladić, gotovo svakodnevna pojava, a pojedinaca i grupa spremnih na napad bez ikakva povoda uvijek ima. Za većinu policija, a ni javnost, nikada ne doznaju, što ipak nije slučaj s napadačem na ovog 17-godišnjaka.
On je uz kaznenu prijavu zbog pokušaja teškog ubojstva sinoć, nakon cjelodnevnog ispitivanja u prostorijama policije, priveden dežurnom istražnom sucu Vladimiru Mikolčeviću koji ga je nakon saslušanja zadržao u pritvoru.
– Mlađem punoljetniku određen je pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te će trajati dok se oni ne ispitaju. Nije mu određen po točki 3. odnosno zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke jer do sada nije ni kazneno, a niti prekršajno prijavljivan te nema verificiranih sklonosti nasilničkom ponašanju – pojasnio je Mikolčević nakon što je saslušao 18-godišnjaka koji je snažno zamahnuvši sjekiricom ozlijedio 17-godišnjaka s lijeve strane u predjelu uha i vrata. Iako je riječ o lakšim ozljedama, težina ovog djela je u tome što je počinjeno nad maloljetnikom.


 SUKOB ISPRED MIOC-a


Zadarska policija jučer je nešto prije 14 sati zaprimila dojavu o tučnjavi ispred Gimnazije Franje Petrića, nakon čega su ispred škole zatekli 16-godišnjeg Biograđanina, učenika te škole. Mladića je, kako je ispričao policiji, napala nepoznata i ničim izazvana skupina od pet, šest njegovih vršnjaka udaravši ga šakama i nogama po glavi i tijelu. Nakon što mu je pružena liječnička pomoć i utvrđene lakše ozljede, mladić je ipak zadržan na promatranju, a za njegovim napadačima policija intenzivno traga.




 SVAKI DAN TUČNJAVA


Tučnjave na zadarskim kolodvorima svakodnevna su pojava – rekao nam je Petar Polak, zaposlenik u HŽ-u na poslovima nabave, a čiji se ured nalazi svega nekoliko metara od mjesta koje je jučer bilo poprište krvavog obračuna. Prošle je godine, kaže, jednom mladiću spasio život kada je na njega nasrnula banda nasilnika koji su ga najprije bacili na tračnice, a onda gazili i udarali nogama po cijelom tijelu. Zbog takve situacije pozivi policiji su, također, svakodnevna pojava i to po nekoliko puta na dan, a o šteti koju huligani naprave na objektima HŽ-a, Poljak nije niti želio govoriti. Rješenje, pa makar i djelomično, Polak i njegovi kolege vide u češćim policijskim kontrolama u najfrekventnije vrijeme, ali i zapošljavanjem čuvara u HŽ-u koji bi, kažu, bio jeftiniji u konačnici nego popravci nakon divljačkih pohoda.