Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kazaljka se u 3 sata pomiče na 2 sata

28.10.2011. 22:00
Kazaljka se u 3 sata pomiče na 2 sata


U noći sa subote na nedjelju započinje zimsko računanje vremena. Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada, u tri sata, kada pomicanjem za jedan sat unatrag počinje zimsko računanje vremena. Pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa se kao dva sata.
U cijeloj Europi izuzev Islanda u noći s 29. na 30. listopada počinje zimsko računanje vremena. Nakon pomicanja sata spavat ćemo sat vremena duže ali nas očekuju “kraći” dani u poslijepodnevnim satima. Od nedjelje započinje i obvezno korištenje svjetla na vozilima tijekom dana.
Pomicanje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme. Primjerice u Kanadi i SAD-u se (osim kod nekih izuzetaka) satovi ove godine pomiču u noći s 5. na 6. studenog.
Ove godine su zanimljivi i Rusija, Bjelorusija i Ukrajina koji su od ove jeseni odlučili prestati s praksom pomicanjem kazaljki pa više neće imati ljetno i zimsko vrijeme.
Zimsko računanje vremena bit će do zadnjeg vikenda mjeseca ožujka 2012. godine, od kad započinje ljetno računanje vremena.