Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Knez: Ukidanje zakona ne zaustavlja izgradnju igrališta Baštijunski brig

28.10.2011. 22:00
Knez: Ukidanje zakona ne zaustavlja  izgradnju igrališta Baštijunski brig


Projekt ide prema predviđenom planu i investitor će iduće godine na smetlištu Baštijunski brig započeti radove na izgradnji Golfskog centra Biograd, govori biogradski gradonačelnik Ivan Knez


Na redovnoj 159. sjednici  Vlade RH održanoj za  HDZ u nadasve stresnom i  šokantnom proteklom četvrtku, Hrvatskom saboru  je upućen prijedlog zakona  o ukidanju Zakona o igralištima za golf, uvažavajući  time, kako je istaknuto,  primjedbe javnosti koja je  bila nezadovoljna tim zakonom.
Na jučerašnjoj posljednjoj sjednici 6. saziva Hrvatskog sabora zastupnici  su izglasali ukidanje Zakon  o igralištima za golf kojeg je  Hrvatski sabor donio u  prosincu 2008. godine i koji je stupio na snagu 1. siječnja 2009. godine.
– Temeljen važećih općih  zakona i propisa za izgradnju igrališta za golf Baštijunski brig ukidanjem Zakona o igralištima za golf  zaista se ništa nije promijenilo. Projekt ide prema  predviđenom planu i investitor će iduće godine na istoimenom smetlištu započeti  radove na izgradnji Golfskog  centra Biograd, govori biogradski gradonačelnik Ivan  Knez.
Prateći provedbu Zakona  o igralištima za golf, Vlada  RH je utvrdila da je ostvarenje strateških ciljeva razvoja hrvatskog turizma, glede izgradnje igrališta za golf  moguće ostvariti i temeljem  općih propisa koji reguliraju  područje prostornog  uređenja, gradnje i izvlaštenja, uz uvažavanje u  većoj mjeri interesa javnosti  za očuvanjem i zaštitom okoliša, šuma i zemljišta te kulturnih vrednota i kulturne  baštine.
– Zakon o igralištima za  golf niti nam je pomagao niti  odmogao. Kako je zakon dobro  uskovitlao prašinu među  građanima držali smo se striktno Zakona o šumama i Zakona o izvlaštenju, nevezano  za Zakon o igralištima za golf,  ističe Branimir Stručić, prokurist Golf centra Biograd.
Na Baštijunskom brigu, na  lokaciji istoimenog odlagališta  smeća kojim gospodari biogradsko komunalno poduzeće  Bošana, od ukupno 140 hektara ili 1,4 milijuna metara četvornih površine zahvata, čak  90 posto predviđeno je za  uređenje golf igrališta od 27,  odnosno 18+9 rupa, dok će se  na preostalih 10 posto ili na 14  hektara smjestiti hotel sa 700  kreveta i četiri zvjezdice, vilama kategorije pet zvjezdica i  apartmanima minimalne kategorije tri zvjezdice.
Prije mjesec dana Vlada RH  je utvrdila interes Republike  Hrvatske za izgradnju igrališta  za golf Baštijunski brig s pripadajućom infrastrukturom  što je dugogodišnju proceduru  izgradnje golf igrališta pomaklo s mrtve točke, svojevrsne  pat pozicije.
– Cilj nam je dobiti kvalitetne  turističke sadržaje koji će podići našu ponudu, učiniti naše  odredište prepoznatljivim, ali i  otvoriti nova radna mjesta.  Biograd na Moru prvenstveno  živi od turizma i na dobrom je  putu da postane jedno od najatraktivnijih mjesta za ljetovanje na Jadranu, najavljuje biogradski gradonačelnik.
– Pritom svakako ne treba  smetnuti s uma da se prvo  igralište za golf u Dalmaciji  gradi na, još uvijek, deponiju  smeća koji bi se sanirao paralelno s gradnjom igrališta,  zaključio je Ivan Knez.


Antun Mikec uložio već više od 10 milijuna kuna




– U Ministarstvo regionalnog  razvoja, šumarstva i vodnog  gospodarstva u tijeku je dobivanje zelenog svjetla za  zahtjev Golf centra Biograd u  svezi ugovora o koncesiji po  šumsko-gospodarskoj osnovi. Riječ je o površini od oko  100 hektara u vlasništvu Hrvatskih šuma. Od privatnih  vlasnika otkupljeno je 26 hektara, dok je na ostaloj površini  vlasnik Republika Hrvatska,  objašnjava Stručić.
– Antun Mikec, vlasnik tvrtke  Golf centar Biograd, u posljednjih pet godina u projekt vrijedan 80 milijuna eura uložio  je više od 10 milijuna kuna,  obznanio je Branimir Stručić.